Hayal Satan Menderes Türel

Politika 22.01.2019 - 21:32, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 1613+ kez okundu.
 

Hayal Satan Menderes Türel

2014 yılından beri Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevini sürdüren Menderes Türel, 2014’teki seçim kitabında yer alan projeler ile ilgili, “Alsınlar çıksınlar. Bir tane eksik var desin. Fazlasını yapmışız” demişti.
Türel’in, neleri eksik yaptığını, şaşalı bir şekilde seçim kitabında resmedilen ve bir çivi dahi çakılmayan projelerini, AKP iktidarının yanlış politikalarının nelere yol açtığını, ilk olarak Konyaaltı ilçesi üzerinden inceleyelim. Vizyon ve çılgın projeler olarak lanse ettiği, meslek odalarının ve uzmanların şiddetli bir şekilde karşı çıktığı, Antalya’nın doğasını tahrip edecek Boğaçayı ve Kruvaziyer Limanı projeleri, Türel’in en çok sahip çıktığı projeler arasında yer almaktadır. Sivil toplum kuruluşları ve bizim mücadelemizle Türel, Boğaçayı projesinin içeriğini değiştirmek zorunda kaldı. Boğaçayı projesi, bizim de desteklediğimiz şekilde çevre düzenlemesi ile sınırlı kaldı. Ancak yapılan çevre düzenlemesi,  Türel’in seçim kitabında yer alan, açılır kapanır köprülerin olduğu, kartpostallık bir görüntüyü barından halinden oldukça uzak kaldı. Boğaçayı projesi için yapılan çevre düzenlemesi de, nitelikli bir şekilde yapılmadığı için ilk sağanak yağışta, Boğaçayı güzergâhında yer alan dereler taştı ve yollar kapandı. Çevre düzenlemesi kapsamında yapılan peyzaj çalışmaları sular altında kaldı. Projenin ilk halinde, alanda yat limanı oluşturmak için deniz suyunun içeri alınması planlanıyordu. Deniz suyunun içeri alınması ile Boğaçayı havzasındaki su kaynaklarının tuzlanarak kullanılamaz hale geleceğini, Konyaaltı Sahili’nde erozyon riski oluşturacağını, dere ekosisteminin bozulmasına, çevrede yaşayan vatandaşların ve binaların büyük zarar göreceğini dile getirmiştik. Türel’in 2014’teki seçim vaatleri arasında, büyük projeler ile ilgili vatandaşın fikrinin alınacağını vardı. Geldiğimiz noktada, yukarıda da belirttiğimiz üzere, çılgın projelerin hiçbirinde ne vatandaşın görüşü alındı ne de meslek odalarının ve uzmanların itirazları adam akıllı dikkate alındı. Tünektepe Projesi, Büyükşehir’in kendi olanakları ile yapılabileceği bir yatırım iken, Tünektepe 29 yıllığına, üzerindeki tesisler ve yeni yapılan teleferik ile birlikte özel sektöre devredilmek isteniyor. İlgili projede Sarısu mevkiindeki sahilde 1000 metrekarelik alanın işletilmesi de yer alıyor. Türel, Tünektepe projesi ile ilgili olarak, yatırım maliyetinin yüksekliğinden, kaynak bulamamaktan söz ediyor. Bütünşehir Yasası ile belediyenin büyük mali olanaklara kavuştuğunu, milyarlarca liralık bütçelere sahip olduklarıyla övünen Türel, Tünektepe gibi kentin bir değerini daha halkın elinden almak, özel bir şirkete ihale etmek istiyor.  Kentin ve kentlinin ortak değerlerini satmayı ya da sudan ucuza kiralamayı temel politika edinen Türel yönetimi tarafından Tünektepe projesi için 3 kez ihale çıkılmasına rağmen, henüz ihale gerçekleştirilemedi. Eğer bu ihale gerçekleştirilirse, Türel’in deyimi ile halkımız Tünektepe’yi artık sadece kartpostal gibi seyredecek.
2014 yılından beri Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevini sürdüren Menderes Türel, 2014’teki seçim kitabında yer alan projeler ile ilgili, “Alsınlar çıksınlar. Bir tane eksik var desin. Fazlasını yapmışız” demişti.

Türel’in, neleri eksik yaptığını, şaşalı bir şekilde seçim kitabında resmedilen ve bir çivi dahi çakılmayan projelerini, AKP iktidarının yanlış politikalarının nelere yol açtığını, ilk olarak Konyaaltı ilçesi üzerinden inceleyelim.

Vizyon ve çılgın projeler olarak lanse ettiği, meslek odalarının ve uzmanların şiddetli bir şekilde karşı çıktığı, Antalya’nın doğasını tahrip edecek Boğaçayı ve Kruvaziyer Limanı projeleri, Türel’in en çok sahip çıktığı projeler arasında yer almaktadır.

Sivil toplum kuruluşları ve bizim mücadelemizle Türel, Boğaçayı projesinin içeriğini değiştirmek zorunda kaldı. Boğaçayı projesi, bizim de desteklediğimiz şekilde çevre düzenlemesi ile sınırlı kaldı. Ancak yapılan çevre düzenlemesi,  Türel’in seçim kitabında yer alan, açılır kapanır köprülerin olduğu, kartpostallık bir görüntüyü barından halinden oldukça uzak kaldı.

Boğaçayı projesi için yapılan çevre düzenlemesi de, nitelikli bir şekilde yapılmadığı için ilk sağanak yağışta, Boğaçayı güzergâhında yer alan dereler taştı ve yollar kapandı. Çevre düzenlemesi kapsamında yapılan peyzaj çalışmaları sular altında kaldı.

Projenin ilk halinde, alanda yat limanı oluşturmak için deniz suyunun içeri alınması planlanıyordu. Deniz suyunun içeri alınması ile Boğaçayı havzasındaki su kaynaklarının tuzlanarak kullanılamaz hale geleceğini, Konyaaltı Sahili’nde erozyon riski oluşturacağını, dere ekosisteminin bozulmasına, çevrede yaşayan vatandaşların ve binaların büyük zarar göreceğini dile getirmiştik.

Türel’in 2014’teki seçim vaatleri arasında, büyük projeler ile ilgili vatandaşın fikrinin alınacağını vardı. Geldiğimiz noktada, yukarıda da belirttiğimiz üzere, çılgın projelerin hiçbirinde ne vatandaşın görüşü alındı ne de meslek odalarının ve uzmanların itirazları adam akıllı dikkate alındı.

Tünektepe Projesi, Büyükşehir’in kendi olanakları ile yapılabileceği bir yatırım iken, Tünektepe 29 yıllığına, üzerindeki tesisler ve yeni yapılan teleferik ile birlikte özel sektöre devredilmek isteniyor. İlgili projede Sarısu mevkiindeki sahilde 1000 metrekarelik alanın işletilmesi de yer alıyor.

Türel, Tünektepe projesi ile ilgili olarak, yatırım maliyetinin yüksekliğinden, kaynak bulamamaktan söz ediyor. Bütünşehir Yasası ile belediyenin büyük mali olanaklara kavuştuğunu, milyarlarca liralık bütçelere sahip olduklarıyla övünen Türel, Tünektepe gibi kentin bir değerini daha halkın elinden almak, özel bir şirkete ihale etmek istiyor. 

Kentin ve kentlinin ortak değerlerini satmayı ya da sudan ucuza kiralamayı temel politika edinen Türel yönetimi tarafından Tünektepe projesi için 3 kez ihale çıkılmasına rağmen, henüz ihale gerçekleştirilemedi. Eğer bu ihale gerçekleştirilirse, Türel’in deyimi ile halkımız Tünektepe’yi artık sadece kartpostal gibi seyredecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.