İlimizde 2018 Yılında Erken Teşhis Ve Tarama Programları Sayesinde 2087 Kanser Vakası Tespit Ettik

Sağlık 05.02.2019 - 22:10, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 1897+ kez okundu.
 

İlimizde 2018 Yılında Erken Teşhis Ve Tarama Programları Sayesinde 2087 Kanser Vakası Tespit Ettik

Her yıl dünyada ve ülkemizde 4 Şubat Dünya Kanser Gününde kanser ile ilgili farkındalık ve bilinci arttırmak amacıyla çeşitli kampanyalar düzenlenmektedir. Çünkü kanser önlenebilir bir hastalık ve maddi manevi yıkımlara neden olan bir hastalıktır.  Erken teşhis edildiği takdirde kanserden ölümlerin %30-50’sinin önlenebileceği unutulmamalıdır.     Her yıl dünyada 8,8 milyon kişi kanserden hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl 150 bin kanser teşhisi koyulmaktadır. Kanser, dünyada ve ülkemizde kalp damar hastalıklarından sonra ölüm nedenleri arasında 2. sırada yer almaktadır. Erkeklerde en sık akciğer ve prostat kanseri, kadınlarda meme kanseri (her 4 kadından birisinde), çocuk yaşlarda ise lösemi kanser türlerine rastlanmaktadır. Ülkemizde son 5 yıllık veriler incelendiğinde kanser teşhisinde önemli bir artış görülmemektedir. Bunda halkın bilinç düzeyinin arttırılması ve Bakanlığımız politikası olan erken teşhis tarama programlarının önemli katkısı olduğu bilinmektedir. Erken Teşhis ve Tarama Programları kapsamında meme kanserinde 40-69 yaş arasında kadınlarda 2 yılda bir defa, Servix kanserinde 30-65 yaş aralığındaki kadınlarda 5 yılda bir defa, kolorektal kanserlerde ise 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir defa tarama yapılması gerekmektedir. Bu programlara bireyler nasıl başvurabilirler? Bilindiği gibi birinci basamak sağlık hizmetlerimizde ilk adım aile hekimlerimiz. Aile hekimleri kendilerine kayıtlı her bireyin Kanser Tarama Programının yürütülmesinden sorumludur. Bu nedenle vatandaşlarımıza mutlaka bu konuda aile hekimlerine başvurmalarını öneriyoruz. Aile hekimliği birimlerinde servix ve kolorektal kanser tarama programları yürütülmekte olup meme kanseri taraması için KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi)’e başvuru yapmaları gerekmektedir. İlimizde bulunan Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı ve Alanya Sağlıklı Hayat Merkezlerimizdeki KETEM’lere, İlçe Sağlık Müdürlüklerine, Devlet Hastanelerimizdeki birimlerimize tarama programlarından faydalanmak için tüm vatandaşlarımız başvurabilir.    Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de çok başarılı tarama programları yürütülüyor. Sahada ekiplerimiz halkın kanser farkındalığını arttırmak amacıyla ciddi çalışmalar yapıyor ve halka yönelik eğitimler düzenliyor.  Kanser kayıtçılığı ve tarama programlarını yürüten en iyi illerden biriyiz. Bu programlar sayesinde pek çok kişiyi erken evre yakalama şansını bulduk. Öyle ki erken teşhis ve tarama programı ile 2018 yılında 2087 kanser ön tanısı alan hastamızı hızlıca ikinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık kurumlarına sevk ettik. Kanserden korunmak için; Sağlıklı beslenme ve hareketli hayat, risk faktörlerinden uzak durmak (tütün, alkol, UVgibi) ve erken teşhis için hekime başvurmak hayati önem taşımaktadır.

Her yıl dünyada ve ülkemizde 4 Şubat Dünya Kanser Gününde kanser ile ilgili farkındalık ve bilinci arttırmak amacıyla çeşitli kampanyalar düzenlenmektedir. Çünkü kanser önlenebilir bir hastalık ve maddi manevi yıkımlara neden olan bir hastalıktır.  Erken teşhis edildiği takdirde kanserden ölümlerin %30-50’sinin önlenebileceği unutulmamalıdır.    

Her yıl dünyada 8,8 milyon kişi kanserden hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl 150 bin kanser teşhisi koyulmaktadır. Kanser, dünyada ve ülkemizde kalp damar hastalıklarından sonra ölüm nedenleri arasında 2. sırada yer almaktadır.

Erkeklerde en sık akciğer ve prostat kanseri, kadınlarda meme kanseri (her 4 kadından birisinde), çocuk yaşlarda ise lösemi kanser türlerine rastlanmaktadır. Ülkemizde son 5 yıllık veriler incelendiğinde kanser teşhisinde önemli bir artış görülmemektedir. Bunda halkın bilinç düzeyinin arttırılması ve Bakanlığımız politikası olan erken teşhis tarama programlarının önemli katkısı olduğu bilinmektedir.

Erken Teşhis ve Tarama Programları kapsamında meme kanserinde 40-69 yaş arasında kadınlarda 2 yılda bir defa, Servix kanserinde 30-65 yaş aralığındaki kadınlarda 5 yılda bir defa, kolorektal kanserlerde ise 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir defa tarama yapılması gerekmektedir.

Bu programlara bireyler nasıl başvurabilirler? Bilindiği gibi birinci basamak sağlık hizmetlerimizde ilk adım aile hekimlerimiz. Aile hekimleri kendilerine kayıtlı her bireyin Kanser Tarama Programının yürütülmesinden sorumludur. Bu nedenle vatandaşlarımıza mutlaka bu konuda aile hekimlerine başvurmalarını öneriyoruz. Aile hekimliği birimlerinde servix ve kolorektal kanser tarama programları yürütülmekte olup meme kanseri taraması için KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi)’e başvuru yapmaları gerekmektedir. İlimizde bulunan Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı ve Alanya Sağlıklı Hayat Merkezlerimizdeki KETEM’lere, İlçe Sağlık Müdürlüklerine, Devlet Hastanelerimizdeki birimlerimize tarama programlarından faydalanmak için tüm vatandaşlarımız başvurabilir.   

Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de çok başarılı tarama programları yürütülüyor. Sahada ekiplerimiz halkın kanser farkındalığını arttırmak amacıyla ciddi çalışmalar yapıyor ve halka yönelik eğitimler düzenliyor.  Kanser kayıtçılığı ve tarama programlarını yürüten en iyi illerden biriyiz. Bu programlar sayesinde pek çok kişiyi erken evre yakalama şansını bulduk. Öyle ki erken teşhis ve tarama programı ile 2018 yılında 2087 kanser ön tanısı alan hastamızı hızlıca ikinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık kurumlarına sevk ettik.

Kanserden korunmak için; Sağlıklı beslenme ve hareketli hayat, risk faktörlerinden uzak durmak (tütün, alkol, UVgibi) ve erken teşhis için hekime başvurmak hayati önem taşımaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.