Semih Tayfur’dan Antalya Limanı Tepkisi “Memleketin Bütün Tersanelerine Girildi”

İyi Parti Muratpaşa İlçe Başkanı Semih Tayfur, Antalya Limanı’nın Katar’a verilmesini eleştirdi. Tayfur, “buradan AKP iktidarına seslenmek istiyoruz. Antalya Limanı’nın yabancı firmalar tarafından işletilmesine gönlümüz razı değil. Biz limanlarımızı hem ticari hem de stratejik açıdan değerlendiriyoruz” dedi.

İyi Parti Muratpaşa İlçe Başkanı Semih Tayfur, Antalya Limanı’nda düzenlediği basın toplantısında Liman’ın tekrar Katar’a verilmeni protesto etti. Başkan Tayfur, “ AKP iktidarının Torba Yasa’dan çıkartılan Antalya Limanı’nın Katar’a verilmesi ile alakalı konuyu tekrar Torba Yasa’ya dahil etmesinden duyduğumuz endişeleri kamuoyu ile paylaşmak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. AKP’nin daha önce geri çektiği ancak Meclis’e sunduğu “torba teklife” göre, Antalya Limanı’nı 140 milyon dolar karşılığında devralan Katarlı QTerminals şirketi, değişen yükümlülüklerde 2047 yılına kadar limanı işletme hakkı elde ettiği bilgilerine ulaştık” dedi. Tayfur, “Liman sözde 2028 yılına kadar Katarlı şirket tarafından işletilecekti. Şimdi ise, yasa ile bu süre 19 yıl daha uzatılmış ve böylece Katarlı şirketin 2047 yılına kadar bu limanı işletmesi sağlanmıştır. İhale açılmadan Antalya Limanı’nın işletme süresi 19 yıl uzatılıyor. Antalya ekonomisinin en önemli değerlerinden birisi Antalyalıların elinden alındı. Buradan soruyoruz; Antalya’da faaliyet gösteren firmaların Antalya Limanı’nı almasına neden imkan verilmedi? AKP Antalya Milletvekilleri; vicdanen rahat mısınız? Nerede sizin milliliğiniz? Tarım, Turizm ve Ticaret Merkezi olarak anılan Antalya’nın kendi limanını başka bir devlete mensup bir firmaya ihale açmaksızın verilmesini İyi Parti olarak uygun görmüyoruz” diye konuştu.

Başkan Tayfur, “ İşletme hakkının uzatılması acele alınmış bir karardır. İşletme hakkının ihale ile verilmesi gerekirdi. 2021 yılını 2,5 milyar dolar ihracatla kapatıp, 2022 yılında 3 milyar dolar ihracat hedefi olan Antalya, maalesef kendi limanını kullanamıyor. Bunun yerine Mersin Limanı’nı kullanmak zorunda bırakılıyor. Limanın olduğu yer Konyaaltı Plajı'nın batısında kalmakta, batısından sonra da aşağı yukarı 3-4 kilometrelik bir sahil vardır. Buradan da sormak istiyoruz. Limanın Katar’a verildikten sonra Antalya'nın en değerli sahilinin yine birilerine peşkeş çekilmeyeceğinin garantisi var mı? İşte bu noktada Mavi Gözlü Bozkurt, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi’nde "Memleketin bütün tersanelerine girilmiş" dediği nokta Türk limanlarıdır. Limanların, deniz fenerlerinin, römorkörlerin ve kılavuz kaptanlık hizmetlerinin devlet tarafından, ulusal şirketlere verilmesi bir millî egemenlik hakkıdır. Özelleştirme ve yabancı sermayeye karşı olmamakla beraber, dünyada yeni tip sömürge anlayışının hedeflerinden bir tanesi de ucuz maliyet, çok kâr anlayışıyla limanları ve havalimanlarını ele geçirmektir. Yaptığımız araştırmalarda dış ticaretin gelişmesine rutinin dışında herhangi bir katkı sağlamadığı görülmüş, bilakis dış ticaret erbabının üzerinde ilave yükler ve pahalı fiyatlarla yeni yükler getireceği aşikardır” ifadesini kullandı.

Başkan Tayfur, “ İyi Parti Muratpaşa İlçe Başkanlığı olarak, buradan AKP iktidarına seslenmek istiyoruz. Antalya Limanı’nın yabancı firmalar tarafından işletilmesine gönlümüz razı değil. Biz limanlarımızı hem ticari hem de stratejik açıdan değerlendiriyoruz. Çünkü Limanlar, bir ülkenin aynı zamanda ulusal güvenliğidir. Basında sürekli olarak gündeme gelen ve kokainin arasında muz ticareti yapılan Mersin Limanı'nı hatırlatmak isterim. İyi Parti olarak konunun takipçisi olacağız. Antalya Limanı’nı yabancı güçlerin eline bırakmayacağız. Görüştüğüm Antalyalı işadamları, Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in konuştuğu zaman Türkiye’de ses getirdiğini, Türk halkının O’na güvendiğini, bu konunun Genel Başkanımız tarafından gündeme getirilmesini istediklerini söylediler. Ayrıca Genel Başkanımızın yaptığı açıklamaların AKP Genel Başkanının ve iktidarın kimyasını bozduğunu, dolayısıyla yanlışlardan dönüldüğünü aktardılar. Bu gerçeği sizin aracılığınızla Antalya kamuoyunun takdirlerine sunuyoruz” dedi