Aykut Kaya: “Üreticimiz Bir Yılını Kaybetti, İkinci Yılı da Kaybetmemelidir”

Politika (Antalya Haber Takip ) - Antalya Haber Takip | 20.04.2025 - 19:39, Güncelleme: 20.04.2025 - 19:39 7200 kez okundu.
 

Aykut Kaya: “Üreticimiz Bir Yılını Kaybetti, İkinci Yılı da Kaybetmemelidir”

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Aykut Kaya, başta Elmalı ve Korkuteli olmak üzere Antalya’nın yüksek kesimlerinde yaşanan don felaketi sonrası bölgeyi ziyaret ederek üreticilerle bir araya geldi.
antalyahabertakip.com - Elmalı’nın Yuva ve Tekke mahallelerinde çiftçilerle buluşan Milletvekili Kaya, meyve üreticilerinin büyük kayıplar yaşadığını belirtti. Elmalı ve Korkuteli ilçelerinde rekolte kaybının %80 ila %90 seviyelerine ulaşacağının öngörüldüğünü vurgulayan Aykut Kaya, Antalya genelinde de azımsanmayacak ölçüde bir rekolte kaybı yaşanmasının beklendiğine dikkat çekti. Bu durumun yalnızca mevcut hasadı değil, gelecek sezonun üretim hazırlıklarını da doğrudan tehdit ettiğini ifade etti. “Üreticimiz bir yıllık emeğini, gelirini ve geçimini kaybetmiş durumda” diyen Kaya, Tarım ve Orman Bakanlığı’na şu çağrılarda bulundu:             •          TARSİM sigortası olsun olmasın, ÇKS kaydı olsun olmasın; don felaketinden etkilenen tüm üreticiler desteklenmelidir.             •          Zarar tespitlerinin başlaması olumlu bir adımdır ancak yeterli değildir.             •          Tespitlerin ardından üreticiye ödenecek destekler bekletilmeden, ivedilikle hesaplara yatırılmalıdır.             •          Devlet bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar en az 2 yıl faizsiz ertelenmelidir.             •          Gelir kaybını karşılayacak doğrudan hibe destekleri vakit kaybetmeden uygulanmalıdır.             •          Tarım Bağ-Kur primleri 30 gün yerine 15 gün üzerinden hesaplanmalı, Bağ-Kur borcu olan üreticilerin sağlık hizmetlerinden kesintisiz yararlanması sağlanmalıdır. Kaya açıklamasında, “Çiftçimizin hem üretme hem de sağlıklı yaşama hakkı devlet güvencesi altında olmalıdır. Bu felaketin yaralarının sarılması, üreticinin yeniden ayağa kalkabilmesi için sürecin takipçisi olacağız” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Aykut Kaya, başta Elmalı ve Korkuteli olmak üzere Antalya’nın yüksek kesimlerinde yaşanan don felaketi sonrası bölgeyi ziyaret ederek üreticilerle bir araya geldi.

antalyahabertakip.com - Elmalı’nın Yuva ve Tekke mahallelerinde çiftçilerle buluşan Milletvekili Kaya, meyve üreticilerinin büyük kayıplar yaşadığını belirtti.

Elmalı ve Korkuteli ilçelerinde rekolte kaybının %80 ila %90 seviyelerine ulaşacağının öngörüldüğünü vurgulayan Aykut Kaya, Antalya genelinde de azımsanmayacak ölçüde bir rekolte kaybı yaşanmasının beklendiğine dikkat çekti. Bu durumun yalnızca mevcut hasadı değil, gelecek sezonun üretim hazırlıklarını da doğrudan tehdit ettiğini ifade etti.

“Üreticimiz bir yıllık emeğini, gelirini ve geçimini kaybetmiş durumda” diyen Kaya, Tarım ve Orman Bakanlığı’na şu çağrılarda bulundu:

            •          TARSİM sigortası olsun olmasın, ÇKS kaydı olsun olmasın; don felaketinden etkilenen tüm üreticiler desteklenmelidir.

            •          Zarar tespitlerinin başlaması olumlu bir adımdır ancak yeterli değildir.

            •          Tespitlerin ardından üreticiye ödenecek destekler bekletilmeden, ivedilikle hesaplara yatırılmalıdır.

            •          Devlet bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar en az 2 yıl faizsiz ertelenmelidir.

            •          Gelir kaybını karşılayacak doğrudan hibe destekleri vakit kaybetmeden uygulanmalıdır.

            •          Tarım Bağ-Kur primleri 30 gün yerine 15 gün üzerinden hesaplanmalı, Bağ-Kur borcu olan üreticilerin sağlık hizmetlerinden kesintisiz yararlanması sağlanmalıdır.

Kaya açıklamasında, “Çiftçimizin hem üretme hem de sağlıklı yaşama hakkı devlet güvencesi altında olmalıdır. Bu felaketin yaralarının sarılması, üreticinin yeniden ayağa kalkabilmesi için sürecin takipçisi olacağız” dedi.

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
ddenen