AKP’nin 2021 Bütçesinde Yer Almayan Yurttaşlarımızın Feryadı Büyümektedir

Ekonomi 13.12.2020 - 18:57, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2643+ kez okundu.
 

AKP’nin 2021 Bütçesinde Yer Almayan Yurttaşlarımızın Feryadı Büyümektedir

Ülkemizde salgın ve ekonomik kriz koşullarında oluşturulan 2021 yılı bütçesi yurttaşları açlığa sürüklemekte ve yoksulluğu derinleştirmektedir. 2021 bütçesi yurttaşların eğitim, sağlık, beslenme, barınma gibi acil ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktır.
Ülkemizde salgın ve ekonomik kriz koşullarında oluşturulan 2021 yılı bütçesi yurttaşları açlığa sürüklemekte  ve yoksulluğu derinleştirmektedir. 2021 bütçesi yurttaşların eğitim, sağlık, beslenme, barınma gibi acil ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktır. 2021 yılında bütçe giderleri 1 trilyon 346,1 milyar lira, faiz hariç giderler 1 trilyon 166,6 milyar lira, bütçe gelirleri 1 trilyon 101,1 milyar lira, vergi gelirleri 922,7 milyar lira, bütçe açığı 245 milyar lira olarak öngörülmektedir. Ancak 2021 yılının sayısal verilerini içinde yer almayan yurttaşları şöyle açıklayalım; Açlık sınırı altında yaşayan 10 milyon asgari ücretli, Günlük 39,24 TL ile geçinmeye mahkum edilen ücretsiz izne çıkartılan 2 milyon çalışan, Aylık 763 TL emekli aylığı ile geçinen 2,6 milyon emekli, 17 milyon herhangi bir geliri olmayan yoksul yurttaş, 3’lük zamma mahkum edilen, yoksulluk sınırı altında yaşayan memurlar, TÜİK’in makyajlı verilerinde yer almayan 10 milyonu aşkın işsiz, Bankalara borcu 830 milyar TL’yi aşan 33 milyon borçlu yurttaş, Açlığa terk edilen 500 bin civarında esnaf, İş ve aş diye kendisini asan vatandaş, Çöp konteynırlarında çocuklarına ekmek arayan anneler, Seyyar tezgâhı elinden alındığı için aç kalan ve kendisini yakan yurttaş, 2 milyon 100 bin civarında borçlu çiftçi, Ne eğitimden ne de istihdamdan yararlanan 5,7 milyon genç bulunmaktadır. Sonuç olarak emeğiyle geçinen milyonların payına bütçeden yoksulluk, açlık, sömürü, güvencesizlik ve ölüm düşmektedir. AKP iktidarını uyarıyoruz; Ağırlaşan ekonomik kriz süreci, emekçiler ve aileler açısında ağır koşulları barındırmaktadır. Milyonlarca emekçi çaresizlik sarmalında ocaklarını söndürmektedir. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; sabit gelirle geçinmek zorunda bırakılan milyonlarca insan açısından bıçağın kemiğe dayandığı koşullar oluşmuştur. 2021 bütçesi acil olarak ekonomik ve sosyal ihtiyaçları karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Mehmet Balık Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı
Ülkemizde salgın ve ekonomik kriz koşullarında oluşturulan 2021 yılı bütçesi yurttaşları açlığa sürüklemekte ve yoksulluğu derinleştirmektedir. 2021 bütçesi yurttaşların eğitim, sağlık, beslenme, barınma gibi acil ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktır.

Ülkemizde salgın ve ekonomik kriz koşullarında oluşturulan 2021 yılı bütçesi yurttaşları açlığa sürüklemekte  ve yoksulluğu derinleştirmektedir. 2021 bütçesi yurttaşların eğitim, sağlık, beslenme, barınma gibi acil ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktır.

2021 yılında bütçe giderleri 1 trilyon 346,1 milyar lira, faiz hariç giderler 1 trilyon 166,6 milyar lira, bütçe gelirleri 1 trilyon 101,1 milyar lira, vergi gelirleri 922,7 milyar lira, bütçe açığı 245 milyar lira olarak öngörülmektedir. Ancak 2021 yılının sayısal verilerini içinde yer almayan yurttaşları şöyle açıklayalım;

Açlık sınırı altında yaşayan 10 milyon asgari ücretli,

Günlük 39,24 TL ile geçinmeye mahkum edilen ücretsiz izne çıkartılan 2 milyon çalışan,

Aylık 763 TL emekli aylığı ile geçinen 2,6 milyon emekli,

17 milyon herhangi bir geliri olmayan yoksul yurttaş,

3’lük zamma mahkum edilen, yoksulluk sınırı altında yaşayan memurlar,

TÜİK’in makyajlı verilerinde yer almayan 10 milyonu aşkın işsiz,

Bankalara borcu 830 milyar TL’yi aşan 33 milyon borçlu yurttaş,

Açlığa terk edilen 500 bin civarında esnaf,

İş ve aş diye kendisini asan vatandaş,

Çöp konteynırlarında çocuklarına ekmek arayan anneler,

Seyyar tezgâhı elinden alındığı için aç kalan ve kendisini yakan yurttaş,

2 milyon 100 bin civarında borçlu çiftçi,

Ne eğitimden ne de istihdamdan yararlanan 5,7 milyon genç bulunmaktadır.

Sonuç olarak emeğiyle geçinen milyonların payına bütçeden yoksulluk, açlık, sömürü, güvencesizlik ve ölüm düşmektedir.

AKP iktidarını uyarıyoruz;

Ağırlaşan ekonomik kriz süreci, emekçiler ve aileler açısında ağır koşulları barındırmaktadır.

Milyonlarca emekçi çaresizlik sarmalında ocaklarını söndürmektedir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; sabit gelirle geçinmek zorunda bırakılan milyonlarca insan açısından bıçağın kemiğe dayandığı koşullar oluşmuştur. 2021 bütçesi acil olarak ekonomik ve sosyal ihtiyaçları karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

Mehmet Balık Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.