Bina Sorumluları ve Kat Mâliklerine Duyuru

Asayiş 19.10.2020 - 20:07, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 1792+ kez okundu.
 

Bina Sorumluları ve Kat Mâliklerine Duyuru

Binalarda kalıcı olarak hizmet veren asansörlerin ve asansörlere ait asansör güvenlik aksamlarının karşılamaları gereken temel sağlık ve güvenlik gereklerini, piyasaya arz koşullarını kapsayan Piyasa Gözetim ve Denetimleri İl Müdürlüğümüzce yerine getiril
Binalarda kalıcı olarak hizmet veren asansörlerin ve asansörlere ait asansör güvenlik aksamlarının karşılamaları gereken temel sağlık ve güvenlik gereklerini, piyasaya arz koşullarını kapsayan Piyasa Gözetim ve Denetimleri İl Müdürlüğümüzce yerine getirilmektedir. Özel binalarda ve kamu binalarında asansörlerin insan can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan kullanılabilmesini temin etme amacıyla  periyodik kontrolün yaptırılmasına dair yükümlülük ilgili idare ve bina sorumlusuna aittir. Bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda en az bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan sorumludur. Asansör bakım hizmeti alınan firmanın TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip olması zorunlu olup bina sorumlusu tarafından bakım sözleşmesi imzalanmadan önce asansör firmasının TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. (https://basvuruportal.tse.org.tr/Genel/FirmaArama.aspx).  Bina sorumlusu bulunmayan binalarda kat malikleri asansör konusunda müştereken sorumludur. Bina sorumlusu tarafından yıllık periyodik kontrolün yapılmasına izin verilmemesi durumunda asansör ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilecektir. Kırmızı etiket iliştirilen asansörün bina sorumlusu tarafından kullanımına izin verilmemesi, ayrıca asansörde bulunan eksikliklerin 60 (altmış) gün içerisinde giderilerek takip kontrolünün yaptırılması ve asansörün güvenli hale getirilmesi gerekmektedir. Aksi durumda asansör ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilecektir. Sarı etiket iliştirilen asansörde bulunan eksikliklerin 120 (yüz yirmi) gün içerisinde giderilerek takip kontrolünün yaptırılması ve asansörün güvenli hale getirilmesi gerekmektedir. Aksi durumda asansör ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilecektir. 06 Nisan 2019 tarihli ve 30737 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği ve 04 Mayıs 2018 tarihli ve 30411 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği hükümlerine aykırı hareket eden asansör monte eden veya onun yetkili servisine, bina sorumlusuna veya kat maliklerine ve asansör yaptırıcısına 1705 sayılı Kanunun 6’ncı maddesinde öngörülen idari para cezası (Alt limit 1.591 TL, üst limit 63.819 TL) uygulanmaktadır. Asansörler ile ilgili şikâyetlerinizin hızlı ve etkin bir şekilde çözülebilmesi için Bakanlığımızın ücretsiz ALO 130 Ürün Güvenliği Şikâyet Hattını arayabilirsiniz.
Binalarda kalıcı olarak hizmet veren asansörlerin ve asansörlere ait asansör güvenlik aksamlarının karşılamaları gereken temel sağlık ve güvenlik gereklerini, piyasaya arz koşullarını kapsayan Piyasa Gözetim ve Denetimleri İl Müdürlüğümüzce yerine getiril

Binalarda kalıcı olarak hizmet veren asansörlerin ve asansörlere ait asansör güvenlik aksamlarının karşılamaları gereken temel sağlık ve güvenlik gereklerini, piyasaya arz koşullarını kapsayan Piyasa Gözetim ve Denetimleri İl Müdürlüğümüzce yerine getirilmektedir.

Özel binalarda ve kamu binalarında asansörlerin insan can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan kullanılabilmesini temin etme amacıyla  periyodik kontrolün yaptırılmasına dair yükümlülük ilgili idare ve bina sorumlusuna aittir. Bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda en az bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan sorumludur. Asansör bakım hizmeti alınan firmanın TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip olması zorunlu olup bina sorumlusu tarafından bakım sözleşmesi imzalanmadan önce asansör firmasının TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. (https://basvuruportal.tse.org.tr/Genel/FirmaArama.aspx).  Bina sorumlusu bulunmayan binalarda kat malikleri asansör konusunda müştereken sorumludur.

Bina sorumlusu tarafından yıllık periyodik kontrolün yapılmasına izin verilmemesi durumunda asansör ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilecektir.

Kırmızı etiket iliştirilen asansörün bina sorumlusu tarafından kullanımına izin verilmemesi, ayrıca asansörde bulunan eksikliklerin 60 (altmış) gün içerisinde giderilerek takip kontrolünün yaptırılması ve asansörün güvenli hale getirilmesi gerekmektedir. Aksi durumda asansör ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilecektir.

Sarı etiket iliştirilen asansörde bulunan eksikliklerin 120 (yüz yirmi) gün içerisinde giderilerek takip kontrolünün yaptırılması ve asansörün güvenli hale getirilmesi gerekmektedir. Aksi durumda asansör ilgili idare tarafından mühürlenerek hizmetten men edilecektir.

06 Nisan 2019 tarihli ve 30737 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği ve 04 Mayıs 2018 tarihli ve 30411 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği hükümlerine aykırı hareket eden asansör monte eden veya onun yetkili servisine, bina sorumlusuna veya kat maliklerine ve asansör yaptırıcısına 1705 sayılı Kanunun 6’ncı maddesinde öngörülen idari para cezası (Alt limit 1.591 TL, üst limit 63.819 TL) uygulanmaktadır.

Asansörler ile ilgili şikâyetlerinizin hızlı ve etkin bir şekilde çözülebilmesi için Bakanlığımızın ücretsiz ALO 130 Ürün Güvenliği Şikâyet Hattını arayabilirsiniz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.