Budak: Yuvalar Kaybolduğu Gibi Sorumlularda Kayıp

Politika 17.06.2019 - 20:28, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 1514+ kez okundu.
 

Budak: Yuvalar Kaybolduğu Gibi Sorumlularda Kayıp

Nesli tehlike altında olan caretta carettaların Akdeniz’deki en büyük yuvalama alanı olan Antalya Belek Turizm Merkezinin Boğazkent kısmında 1000 metrelik sahilin iş makineleriyle sürülmesi sonucunda 50 işaretli yuvanın kaybolması konusu TBMM gündemine taşındı. CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Caretta carettaların yuvalarının bulunduğu, aynı zamanda özel koruma bölgesi de olan sahil, iş makineleri marifetiyle adeta tarla sürülür gibi dümdüz edilmiş. 50 işaretli yuva da muhtemelen bu işlemden zarar görerek kaybolmuş. Üstelik yuvalar kaybolduğu gibi bu işten sorumlular da kayıp” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Budak, şu ifadelere yer verdi: “Nesli tehlike altında olan caretta carettaların Akdeniz'deki en büyük yuvalama alanı konumundaki Belek Turizm Merkezinin Boğazkent kısmında, yaklaşık 1000 metrelik sahilin, iş makineleri ve traktörler ile tarla gibi sürülerek düzleştirildiği, bunun sonucunda da kumsalda caretta carettalara ait 50 yuvanın kaybolduğu ortaya çıkmıştır. Koskoca iş makineleri marifetiyle aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesi de olan bu alan dümdüz ediliyor ama ne hikmetse sorumlular bulunamıyor. Böyle pervasızca bir işlem yapılıyor ama yapanlar buhar olup uçuyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Sorumluların bir an önce bulunup cezalandırılmasını istiyor, konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığını göreve davet ediyoruz. Aynı zamanda Bakanlık diğer yuvaların da zarar görmemesi için derhal bölgede gerekli önlemleri almalıdır.” Budak, önergede şu sorulara yer verdi: “Bakanlığınız tarafından Belek’te yaşanan olaya ilişkin bir denetim başlatılmış mıdır? Ya da başlatılacak mıdır? Bakanlığınız tarafından Serik Belediyesi ile konuya ilişkin koordinasyon sağlanmış mıdır? Sağlandıysa hangi sonuçlar elde edilmiştir? Sorumlular hakkında hangi işlemler yapılacaktır? Aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesi de olan bu bölgeye iş makineleri nasıl girmektedir? Özel Çevre Koruma Bölgelerinde gerçekleşen tür eylemlere karşı Bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir? Ekolojik Araştırmalar Derneği bölgede Serik Belediyesine ait iki futbol sahasının bulunduğu belirtmekte, konuya ilişkin Bakanlığınıza ait İl Müdürlüğüne şikayette bulunulduğu ifade etmektedir. Bakanlığınız söz konusu şikayete yönelik denetim yapmış mıdır? Yaptıysa sonuçları nelerdir?”

Nesli tehlike altında olan caretta carettaların Akdeniz’deki en büyük yuvalama alanı olan Antalya Belek Turizm Merkezinin Boğazkent kısmında 1000 metrelik sahilin iş makineleriyle sürülmesi sonucunda 50 işaretli yuvanın kaybolması konusu TBMM gündemine taşındı. CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Caretta carettaların yuvalarının bulunduğu, aynı zamanda özel koruma bölgesi de olan sahil, iş makineleri marifetiyle adeta tarla sürülür gibi dümdüz edilmiş. 50 işaretli yuva da muhtemelen bu işlemden zarar görerek kaybolmuş. Üstelik yuvalar kaybolduğu gibi bu işten sorumlular da kayıp” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Budak, şu ifadelere yer verdi:

“Nesli tehlike altında olan caretta carettaların Akdeniz'deki en büyük yuvalama alanı konumundaki Belek Turizm Merkezinin Boğazkent kısmında, yaklaşık 1000 metrelik sahilin, iş makineleri ve traktörler ile tarla gibi sürülerek düzleştirildiği, bunun sonucunda da kumsalda caretta carettalara ait 50 yuvanın kaybolduğu ortaya çıkmıştır. Koskoca iş makineleri marifetiyle aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesi de olan bu alan dümdüz ediliyor ama ne hikmetse sorumlular bulunamıyor. Böyle pervasızca bir işlem yapılıyor ama yapanlar buhar olup uçuyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Sorumluların bir an önce bulunup cezalandırılmasını istiyor, konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığını göreve davet ediyoruz. Aynı zamanda Bakanlık diğer yuvaların da zarar görmemesi için derhal bölgede gerekli önlemleri almalıdır.”

Budak, önergede şu sorulara yer verdi:

“Bakanlığınız tarafından Belek’te yaşanan olaya ilişkin bir denetim başlatılmış mıdır? Ya da başlatılacak mıdır? Bakanlığınız tarafından Serik Belediyesi ile konuya ilişkin koordinasyon sağlanmış mıdır? Sağlandıysa hangi sonuçlar elde edilmiştir? Sorumlular hakkında hangi işlemler yapılacaktır? Aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesi de olan bu bölgeye iş makineleri nasıl girmektedir? Özel Çevre Koruma Bölgelerinde gerçekleşen tür eylemlere karşı Bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir? Ekolojik Araştırmalar Derneği bölgede Serik Belediyesine ait iki futbol sahasının bulunduğu belirtmekte, konuya ilişkin Bakanlığınıza ait İl Müdürlüğüne şikayette bulunulduğu ifade etmektedir. Bakanlığınız söz konusu şikayete yönelik denetim yapmış mıdır? Yaptıysa sonuçları nelerdir?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.