Çetin Osman Budak Sordu Enerji Bakanı İtiraf Etti

Politika 23.05.2019 - 01:17, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2367+ kez okundu.
 

Çetin Osman Budak Sordu Enerji Bakanı İtiraf Etti

Kaçak Ocaklara İlişkin Bilgi Veremeyiz
Doğal yaşama, tarım alanlarına ve en önemlisi insan sağlığına ciddi zararlar veren maden, mermer ve taş ocakları, Türkiye’nin kanayan yarası olmaya devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın “Antalya’da kaçak olarak işletilen mermer ve taş ocağı tespit edilmiş midir?”  sorusuna verdiği yanıt, Bakanlığın kaçak ocakların varlığından haberdar olduğunu ancak bilgi vermekten imtina ettiğini ortaya koydu. Bakan Dönmez, Budak’ın sorusuna “Bilgimiz dışında çalıştırılan kaçak ocaklara ilişkin herhangi bir bilgi verme imkanı bulunmamaktadır” cevabı verdi. Budak, “Denetimsizlik yüzünden yüzlerce işçimiz buralarda hayatını kaybediyor. Kontrolsüz üretim aynı zamanda hem çevre kirliliğine yol açıyor hem de verimli tarım arazilerini heba ediyor. Hal böyleyken Sayın Bakanın ‘kaçak ocaklarla ilgili bilgi veremeyiz’ cevabı çok vahimdir” dedi. Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  “Ocaklardan çevreye yayılan tozlar kanserle sonuçlanan ağır sağlık sorunlarına sebep olurken, maden çıkarmak için yapılan patlatmalar yer altı sularının yatak değiştirmesine ve kurumasına yol açmakta, madenin taşınması sırasında ağır yük taşıtlarının çıkardığı toz, sebze ve meyve bahçelerinin kurumasına neden olmaktadır. Tarımsal üretimde Türkiye’nin gözbebeği Antalya ilimizin verimli tarım arazileri de bu gelişmelerden olumsuz etkilenmiştir. İlimizde tarım ve turizm bölgelerindeki maden ocaklarının kapatılmasını beklerken, tam tersine yenilerinin açıldığı iddiaları, yöre halkını ve duyarlı Antalyalıları çok üzmüştür. Konuyu TBMM gündemine taşımak amacıyla Enerji Bakanı Sayın Fatih Dönmez’e yönelttiğimiz sorulara karşılık aldığımız cevaplar, iktidarın konuya önem vermediğinin göstergesidir. Bakan Dönmez, ‘Ruhsat sahipleri haricinde açılan ve bilgimiz dışında çalıştırılan kaçak ocaklara ilişkin herhangi bir bilgi verme imkanı bulunmamaktadır’ yanıtı konuya hangi ciddiyette eğildiğinin de işaretidir. Ülkemizin enerji ve maden politikaları, ulusal çıkarlarımız da göz önünde bulundurularak yeniden ele alınmalı. Dış bağımlılık oranımızın çok yüksek olduğu enerji alanında yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmesi, hem çevrenin hem de verimli tarım arazilerinin korunması gerekmektedir.”
Kaçak Ocaklara İlişkin Bilgi Veremeyiz

Doğal yaşama, tarım alanlarına ve en önemlisi insan sağlığına ciddi zararlar veren maden, mermer ve taş ocakları, Türkiye’nin kanayan yarası olmaya devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın “Antalya’da kaçak olarak işletilen mermer ve taş ocağı tespit edilmiş midir?”  sorusuna verdiği yanıt, Bakanlığın kaçak ocakların varlığından haberdar olduğunu ancak bilgi vermekten imtina ettiğini ortaya koydu. Bakan Dönmez, Budak’ın sorusuna “Bilgimiz dışında çalıştırılan kaçak ocaklara ilişkin herhangi bir bilgi verme imkanı bulunmamaktadır” cevabı verdi. Budak, “Denetimsizlik yüzünden yüzlerce işçimiz buralarda hayatını kaybediyor. Kontrolsüz üretim aynı zamanda hem çevre kirliliğine yol açıyor hem de verimli tarım arazilerini heba ediyor. Hal böyleyken Sayın Bakanın ‘kaçak ocaklarla ilgili bilgi veremeyiz’ cevabı çok vahimdir” dedi.

Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 “Ocaklardan çevreye yayılan tozlar kanserle sonuçlanan ağır sağlık sorunlarına sebep olurken, maden çıkarmak için yapılan patlatmalar yer altı sularının yatak değiştirmesine ve kurumasına yol açmakta, madenin taşınması sırasında ağır yük taşıtlarının çıkardığı toz, sebze ve meyve bahçelerinin kurumasına neden olmaktadır.

Tarımsal üretimde Türkiye’nin gözbebeği Antalya ilimizin verimli tarım arazileri de bu gelişmelerden olumsuz etkilenmiştir. İlimizde tarım ve turizm bölgelerindeki maden ocaklarının kapatılmasını beklerken, tam tersine yenilerinin açıldığı iddiaları, yöre halkını ve duyarlı Antalyalıları çok üzmüştür. Konuyu TBMM gündemine taşımak amacıyla Enerji Bakanı Sayın Fatih Dönmez’e yönelttiğimiz sorulara karşılık aldığımız cevaplar, iktidarın konuya önem vermediğinin göstergesidir. Bakan Dönmez, ‘Ruhsat sahipleri haricinde açılan ve bilgimiz dışında çalıştırılan kaçak ocaklara ilişkin herhangi bir bilgi verme imkanı bulunmamaktadır’ yanıtı konuya hangi ciddiyette eğildiğinin de işaretidir. Ülkemizin enerji ve maden politikaları, ulusal çıkarlarımız da göz önünde bulundurularak yeniden ele alınmalı. Dış bağımlılık oranımızın çok yüksek olduğu enerji alanında yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmesi, hem çevrenin hem de verimli tarım arazilerinin korunması gerekmektedir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.