CHP’li Budak, Fırtına Çıktı Kel Göründü

Politika 19.07.2019 - 00:22, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2009+ kez okundu.
 

CHP’li Budak, Fırtına Çıktı Kel Göründü

“Tarihi Eser Restorasyonlarını Ehil Olmayan Eller Yapıyor”
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Kumluca’daki Rhodiapolis Antik Kentinde hatalı restore edilen ve üzeri üç yıldır plastik kaplamayla kapalı tutulan Opramoas Anıtı konusunu TBMM gündemine taşıdı. Budak, “2015 yılında özel bir firmanın yaptığı hatalı restorasyon nedeniyle üzeri kapatılan tarihi Opramoas Anıtındaki plastik kaplama, çıkan fırtına sonucu parçalandı. Hatalı restorasyon yeniden gün yüzüne çıktı. Yani fırtına çıktı kel göründü. Yetkililere soruyorum, bu tarihi ayıbın düzeltilmesi için üç yıldır ne bekleniyor, neden hatalı restorasyon düzeltilmiyor?” dedi. Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer verdi: “Antalya Kumluca’da Rhodiapolis Antik Kentinde 2015 yılında 1 milyon 445 bin TL bedelle özel bir firmaya ihale edilen ve hatalı restorasyon nedeniyle üzeri plastik kaplamayla kapatılan Opramoas Anıtı, şubat ayındaki olumsuz hava koşulları sırasında etrafındaki plastik ve çelik bariyerlerin yıkılmasıyla yeniden gün yüzüne çıktı. Hatalı restorasyonu örten plastik ve çelik konstrüksiyondan oluşan kaplamanın kurulması ve kaldırılması için de yaklaşık 300 bin TL harcandığı belirtiliyor. Tarihi anıt ve eserler üzerinde yapılan restorasyonların hepsini demiyorum ama önemli bir kısmını ehil olmayan eller yapıyor. Ahbap çavuş ilişkisi içinde bu restorasyonlar ihale ediliyor. Başlarında bu işi bilen doğru düzgün bir uzman bulunmuyor. Bunun en son örneğini de Kumluca’daki Rhodiapolis Antik Kentindeki Opramoas Anıtında görüyoruz.” Budak, önergede şu sorulara yer verdi: “Opramoas Anıtı’nın restorasyonunda ortaya çıkan hatalar aradan geçen üç yıllık süre içerisinde neden giderilememiştir? Restorasyon hatalarının düzeltilmesi için ne beklenmektedir? Anıt üzerinde aslına ve tarihi dokuya uygun restorasyon yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne zaman yapılacaktır? Hatalı restorasyon yapan firma hakkında soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa sonuçları ne olmuştur? Hatalı restorasyonu yapan firmaya ödeme yapılmış mıdır? Yapıldıysa hatalar ortaya çıktıktan sonra ödeme geri tahsil edilmiş midir? Kültür ve Turizm Bakanlığı teşkilatı görevlilerinden konuya ilişkin sorumluluğu bulunan bürokratlar hakkında soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa ne şekilde sonuçlanmıştır?”
“Tarihi Eser Restorasyonlarını Ehil Olmayan Eller Yapıyor”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Kumluca’daki Rhodiapolis Antik Kentinde hatalı restore edilen ve üzeri üç yıldır plastik kaplamayla kapalı tutulan Opramoas Anıtı konusunu TBMM gündemine taşıdı. Budak, “2015 yılında özel bir firmanın yaptığı hatalı restorasyon nedeniyle üzeri kapatılan tarihi Opramoas Anıtındaki plastik kaplama, çıkan fırtına sonucu parçalandı. Hatalı restorasyon yeniden gün yüzüne çıktı. Yani fırtına çıktı kel göründü. Yetkililere soruyorum, bu tarihi ayıbın düzeltilmesi için üç yıldır ne bekleniyor, neden hatalı restorasyon düzeltilmiyor?” dedi.

Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer verdi:

“Antalya Kumluca’da Rhodiapolis Antik Kentinde 2015 yılında 1 milyon 445 bin TL bedelle özel bir firmaya ihale edilen ve hatalı restorasyon nedeniyle üzeri plastik kaplamayla kapatılan Opramoas Anıtı, şubat ayındaki olumsuz hava koşulları sırasında etrafındaki plastik ve çelik bariyerlerin yıkılmasıyla yeniden gün yüzüne çıktı. Hatalı restorasyonu örten plastik ve çelik konstrüksiyondan oluşan kaplamanın kurulması ve kaldırılması için de yaklaşık 300 bin TL harcandığı belirtiliyor.

Tarihi anıt ve eserler üzerinde yapılan restorasyonların hepsini demiyorum ama önemli bir kısmını ehil olmayan eller yapıyor. Ahbap çavuş ilişkisi içinde bu restorasyonlar ihale ediliyor. Başlarında bu işi bilen doğru düzgün bir uzman bulunmuyor. Bunun en son örneğini de Kumluca’daki Rhodiapolis Antik Kentindeki Opramoas Anıtında görüyoruz.”

Budak, önergede şu sorulara yer verdi:

“Opramoas Anıtı’nın restorasyonunda ortaya çıkan hatalar aradan geçen üç yıllık süre içerisinde neden giderilememiştir? Restorasyon hatalarının düzeltilmesi için ne beklenmektedir? Anıt üzerinde aslına ve tarihi dokuya uygun restorasyon yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne zaman yapılacaktır? Hatalı restorasyon yapan firma hakkında soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa sonuçları ne olmuştur? Hatalı restorasyonu yapan firmaya ödeme yapılmış mıdır? Yapıldıysa hatalar ortaya çıktıktan sonra ödeme geri tahsil edilmiş midir? Kültür ve Turizm Bakanlığı teşkilatı görevlilerinden konuya ilişkin sorumluluğu bulunan bürokratlar hakkında soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa ne şekilde sonuçlanmıştır?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.