CHP ‘Li Budak Sanayi Sektörünü Elektrik Çarptı

Politika 17.07.2019 - 20:49, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2408+ kez okundu.
 

CHP ‘Li Budak Sanayi Sektörünü Elektrik Çarptı

“İşsizlik Elektrik Zammıyla Düşmez”
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, sanayide kullanılan elektriğe son 15 ayda yüzde 130’un üzerinde zam yapılmasını Meclis gündemine taşıdı. İşsizliğin yüzde 13’e ulaştığı ve son 1 yılda 1 milyon 116 bin kişinin işsiz kaldığının altını çizen Budak, “Bir yandan sanayi üretimi geriliyor, bir yandan işsizlik tırmanıyor. Kronik hale gelen işsizlik, sanayi elektriğine yapılan zamla çözülemez” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Çetin Osman Budak şunları söyledi: “Yüzde 13’lere çıkan işsizlik oranının aşağı çekilmesi için sanayi üretimini artırmak zorunda olan Türkiye, 2019 yılına bu alanda çok olumlu göstergelerle başlamadı. Ocak ayında yüzde 7.3 gerileyen yıllık sanayi üretimi; Şubat’ta yüzde 5.1, Mart’ta yüzde 2.2, Nisan’da yüzde 4 ve Mayıs’ta yüzde 1.3 gerilemiştir. Üretmekte ve ürettiğini satmakta zorlanan sanayicinin, başta enerji olmak üzere girdi maliyetlerinde yüzde 100’ün üzerinde artışlar yaşanmaktadır. Son 1 yılda OSB’lerde kullanılan elektrik fiyatları yüzde 130 artış göstermiştir. Zaten ayakta durmakta zorlanan sanayi sektörü bu kez elektrik çarpması etkisiyle bir kez daha yere serilmiştir. Artık kronik hale gelen işsizlik sanayicinin sırtına yük bindirerek çözülemez” Budak, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Geçen yıl Mart ayında OSB’lerde 23 kuruş olan elektrik Kwh bedeli, 2019 yılı Haziran ayı itibarıyla 53 kuruşa yükseldi. Özellikle OSB’lerde faaliyet gösteren şirketlerin en büyük gider kalemlerinden birisi olan enerji maliyetlerindeki bu artışın sebebi nedir? Elektrik fiyatını 15 ayda yüzde 130’un üzerinde artıran enerji şirketlerinin hangi maliyeti bu oranda yükselmiştir? Talep yetersizliği sebebiyle çarkların durma noktasına geldiği sanayi sektöründe, başta enerji olmak üzere diğer girdi maliyetinin azaltılması için neler planlanmaktadır?”
“İşsizlik Elektrik Zammıyla Düşmez”

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, sanayide kullanılan elektriğe son 15 ayda yüzde 130’un üzerinde zam yapılmasını Meclis gündemine taşıdı. İşsizliğin yüzde 13’e ulaştığı ve son 1 yılda 1 milyon 116 bin kişinin işsiz kaldığının altını çizen Budak, “Bir yandan sanayi üretimi geriliyor, bir yandan işsizlik tırmanıyor. Kronik hale gelen işsizlik, sanayi elektriğine yapılan zamla çözülemez” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Çetin Osman Budak şunları söyledi:

“Yüzde 13’lere çıkan işsizlik oranının aşağı çekilmesi için sanayi üretimini artırmak zorunda olan Türkiye, 2019 yılına bu alanda çok olumlu göstergelerle başlamadı. Ocak ayında yüzde 7.3 gerileyen yıllık sanayi üretimi; Şubat’ta yüzde 5.1, Mart’ta yüzde 2.2, Nisan’da yüzde 4 ve Mayıs’ta yüzde 1.3 gerilemiştir. Üretmekte ve ürettiğini satmakta zorlanan sanayicinin, başta enerji olmak üzere girdi maliyetlerinde yüzde 100’ün üzerinde artışlar yaşanmaktadır. Son 1 yılda OSB’lerde kullanılan elektrik fiyatları yüzde 130 artış göstermiştir. Zaten ayakta durmakta zorlanan sanayi sektörü bu kez elektrik çarpması etkisiyle bir kez daha yere serilmiştir. Artık kronik hale gelen işsizlik sanayicinin sırtına yük bindirerek çözülemez”

Budak, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Geçen yıl Mart ayında OSB’lerde 23 kuruş olan elektrik Kwh bedeli, 2019 yılı Haziran ayı itibarıyla 53 kuruşa yükseldi. Özellikle OSB’lerde faaliyet gösteren şirketlerin en büyük gider kalemlerinden birisi olan enerji maliyetlerindeki bu artışın sebebi nedir? Elektrik fiyatını 15 ayda yüzde 130’un üzerinde artıran enerji şirketlerinin hangi maliyeti bu oranda yükselmiştir? Talep yetersizliği sebebiyle çarkların durma noktasına geldiği sanayi sektöründe, başta enerji olmak üzere diğer girdi maliyetinin azaltılması için neler planlanmaktadır?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.