Çocuk Hakkı İhlalini Görmezden Gelemeyiz

Politika 23.04.2019 - 21:00, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 1972+ kez okundu.
 

Çocuk Hakkı İhlalini Görmezden Gelemeyiz

Adana Milletvekili İsmail Koncuk, 23 Nisanı çocuklarımıza armağan edilen bir tören olarak kutlamak yerine çocuklarımızın zorunlu eğitimin yanlışlıklarından kaynaklanan ve ekonomik sebeplerden dolayı Türkiye’de gün geçtikçe artış gösteren bir gerçek var, dedi. Çocuk işçiliği, kimi zaman onları bir atölyede çırak olarak görüyoruz, kimi zaman bir tarım işçisi olarak, kimi zaman ise zorla çalıştırıldıklarına şahit oluyoruz. Ancak birçoğumuzun aklına bunun bir insan hakları sorunu ve çocuk hakkı ihlali olduğu gelmediğini belirtti. Bir eğitimci olarak, 2018 yılında Hükümet tarafından “Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı” ilan edilmiş, bu proje ile çocuk işçiliğinin azaltılması yönünde ne tür adımlar atılmıştır buna bakmak lazımdır. Korunmasız ve güvencesiz bir şekilde çalışma hayatında olan çocukları korumak öncelikli olarak "devletin” görevidir. Ancak “bu alanda mücadele etmek de insanlığın, çocuklara borcudur”. Koncuk şöyle devam etti, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak, çocuk işçiliğinin önlenmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır, çocuk işçiliğin önlemesi konusunda hangi sıklıkla denetimler yapılmaktadır ve çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması için kalıcı ve yeni politikalarınız bulunmakta mıdır? Bu sorulara çözüm üretmek gerekir. Bunları görmezden gelip ekonomik zorluklardan dolayı tasarrufa gidilirse, gelecek yıllarda daha da büyüyecek sorunlara zemin hazırlarız.” dedi. Koncuk, Türkiye’de okula gitmeyen çocuklar için haftalık çalışma süresinin 54 saat olduğu gerçeği, Türkiye’de çocuk işçiliğinin acınası halini gözler önüne seriyor. İş cinayetleri raporlarına bakıldığında yaşamını yitiren çocukların sayısı her yıl artmaktadır. Ancak raporlar ve istatistikler arasında farklar bulunmaktadır, çalışan çocuklar kayıtsız olarak çalıştırılmakta ve bu durum beraberinde birçok mağduriyet doğurmaktadır. Çocuk işçiliği ve buna bağlı olarak iş cinayetlerinin önüne geçilmesinde cezaların gözden geçirilmesi gereklidir. İnsan hakları sorunu ve çocuk hakkı ihlalinin önlenmesi ve çocuk işçiliği ile mücadelenin önem kazanması için; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına ayrı ayrı soru önergesi hazırladığını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiğini belirtti.

Adana Milletvekili İsmail Koncuk, 23 Nisanı çocuklarımıza armağan edilen bir tören olarak kutlamak yerine çocuklarımızın zorunlu eğitimin yanlışlıklarından kaynaklanan ve ekonomik sebeplerden dolayı Türkiye’de gün geçtikçe artış gösteren bir gerçek var, dedi. Çocuk işçiliği, kimi zaman onları bir atölyede çırak olarak görüyoruz, kimi zaman bir tarım işçisi olarak, kimi zaman ise zorla çalıştırıldıklarına şahit oluyoruz. Ancak birçoğumuzun aklına bunun bir insan hakları sorunu ve çocuk hakkı ihlali olduğu gelmediğini belirtti.

Bir eğitimci olarak, 2018 yılında Hükümet tarafından “Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı” ilan edilmiş, bu proje ile çocuk işçiliğinin azaltılması yönünde ne tür adımlar atılmıştır buna bakmak lazımdır. Korunmasız ve güvencesiz bir şekilde çalışma hayatında olan çocukları korumak öncelikli olarak "devletin” görevidir. Ancak “bu alanda mücadele etmek de insanlığın, çocuklara borcudur”.

Koncuk şöyle devam etti, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak, çocuk işçiliğinin önlenmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır, çocuk işçiliğin önlemesi konusunda hangi sıklıkla denetimler yapılmaktadır ve çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması için kalıcı ve yeni politikalarınız bulunmakta mıdır? Bu sorulara çözüm üretmek gerekir. Bunları görmezden gelip ekonomik zorluklardan dolayı tasarrufa gidilirse, gelecek yıllarda daha da büyüyecek sorunlara zemin hazırlarız.” dedi.

Koncuk, Türkiye’de okula gitmeyen çocuklar için haftalık çalışma süresinin 54 saat olduğu gerçeği, Türkiye’de çocuk işçiliğinin acınası halini gözler önüne seriyor. İş cinayetleri raporlarına bakıldığında yaşamını yitiren çocukların sayısı her yıl artmaktadır. Ancak raporlar ve istatistikler arasında farklar bulunmaktadır, çalışan çocuklar kayıtsız olarak çalıştırılmakta ve bu durum beraberinde birçok mağduriyet doğurmaktadır. Çocuk işçiliği ve buna bağlı olarak iş cinayetlerinin önüne geçilmesinde cezaların gözden geçirilmesi gereklidir.

İnsan hakları sorunu ve çocuk hakkı ihlalinin önlenmesi ve çocuk işçiliği ile mücadelenin önem kazanması için; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına ayrı ayrı soru önergesi hazırladığını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiğini belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.