Cumhuriyetin Kuruluş Felsefesi 3 Mart Devrim Yasalarıdır

Asayiş 03.03.2021 - 19:50, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2798+ kez okundu.
 

Cumhuriyetin Kuruluş Felsefesi 3 Mart Devrim Yasalarıdır

Bugün, en önemli devrim yasalarının Meclis’te kabul edilişinin 97. Yıldönümüdür.
Bugün, en önemli devrim yasalarının Meclis’te kabul edilişinin 97. Yıldönümüdür. 3 Mart devrim yasaları ile Türkiye Cumhuriyeti; ulusal, laik ve bilimsel temellere dayanan çağdaş bir devlet olmanın temellerini atmıştır. Ulusal birliğin mihenk taşı Tevhid-i Tedrisat ile ülkedeki eğitim kurumları tek elde toplanmış, Şeriye ve Evkaf Vekaleti’nin kaldırılmasıyla modern hukukun önü açılmış ve Halifeliğin kaldırılmasıyla da laik devlet mekanizması için en gerekli adımlardan biri atılmıştır. Bu üç yasanın her biri başlı başına birer devrimdir. TBMM’de kabul edilen üç devrim yasası ile Türkiye Cumhuriyetini diğer İslam devletlerinden ayıran en önemli kimliği olan laikliğin temeli atılmıştır. Ancak İslam coğrafyasında ilk kez devleti laikleştirerek örnek olan ve çağdaşlaşmanın yolunu açan yasaların bugün geldiği nokta içler acısıdır. Çıkarılan yasalarla eğitim çıkmaza sokulmuş, bilimsel eğitimden uzaklaşılırken, 'Öğrenim Birliği Yasası' adeta yok edilmiştir. Devrim yasalarının üzerinden 97 yıl sonra çıkarılan eğitim yasaları, eğitim müfredatı, zorunlu din dersleri, imam hatipler ve özel okullar ile eğitim tekrar çok başlı hale getirilmiştir. Eğitim alanında çıkarılan birçok gerici yasal düzenleme yanında, 4+4+4 olarak adlandırılan ucube yasa ile laik ve bilimsel eğitim gericileştirilmiştir. AKP iktidarının bilimsel, laik, ulusal ve demokratik eğitimi tasfiye etme girişimlerine karşı aklın ve bilimin egemenliğini sonuna kadar savunacağız. Devrim kanunları, Cumhuriyet’in saygın, yetkin, üretken yurttaşlarını yetiştirmeyi hedeflemektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm kurumları ve kuralları, dine, etnisiteye göre değil, laiklik ilkesine göre şekillenmiştir ve bu yapı korunacaktır. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; Halifeliği, padişahlığı ve şeriatı savunanlar ile  Aydınlanma Devrimlerine karşı olanlar bilmelidirler ki; koşullar ne olursa olsun Türkiye’nin birliğini ve bütünlüğünü korumak için Atatürk ilke ve devrimleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin laiklik ilkesinden vazgeçmeyeceğiz. Mehmet Balık Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı
Bugün, en önemli devrim yasalarının Meclis’te kabul edilişinin 97. Yıldönümüdür.

Bugün, en önemli devrim yasalarının Meclis’te kabul edilişinin 97. Yıldönümüdür.

3 Mart devrim yasaları ile Türkiye Cumhuriyeti; ulusal, laik ve bilimsel temellere dayanan çağdaş bir devlet olmanın temellerini atmıştır.

Ulusal birliğin mihenk taşı Tevhid-i Tedrisat ile ülkedeki eğitim kurumları tek elde toplanmış, Şeriye ve Evkaf Vekaleti’nin kaldırılmasıyla modern hukukun önü açılmış ve Halifeliğin kaldırılmasıyla da laik devlet mekanizması için en gerekli adımlardan biri atılmıştır.

Bu üç yasanın her biri başlı başına birer devrimdir.

TBMM’de kabul edilen üç devrim yasası ile Türkiye Cumhuriyetini diğer İslam devletlerinden ayıran en önemli kimliği olan laikliğin temeli atılmıştır. Ancak İslam coğrafyasında ilk kez devleti laikleştirerek örnek olan ve çağdaşlaşmanın yolunu açan yasaların bugün geldiği nokta içler acısıdır. Çıkarılan yasalarla eğitim çıkmaza sokulmuş, bilimsel eğitimden uzaklaşılırken, 'Öğrenim Birliği Yasası' adeta yok edilmiştir.

Devrim yasalarının üzerinden 97 yıl sonra çıkarılan eğitim yasaları, eğitim müfredatı, zorunlu din dersleri, imam hatipler ve özel okullar ile eğitim tekrar çok başlı hale getirilmiştir. Eğitim alanında çıkarılan birçok gerici yasal düzenleme yanında, 4+4+4 olarak adlandırılan ucube yasa ile laik ve bilimsel eğitim gericileştirilmiştir.

AKP iktidarının bilimsel, laik, ulusal ve demokratik eğitimi tasfiye etme girişimlerine karşı aklın ve bilimin egemenliğini sonuna kadar savunacağız.

Devrim kanunları, Cumhuriyet’in saygın, yetkin, üretken yurttaşlarını yetiştirmeyi hedeflemektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm kurumları ve kuralları, dine, etnisiteye göre değil, laiklik ilkesine göre şekillenmiştir ve bu yapı korunacaktır.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; Halifeliği, padişahlığı ve şeriatı savunanlar ile  Aydınlanma Devrimlerine karşı olanlar bilmelidirler ki; koşullar ne olursa olsun Türkiye’nin birliğini ve bütünlüğünü korumak için Atatürk ilke ve devrimleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin laiklik ilkesinden vazgeçmeyeceğiz.

Mehmet Balık Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.