Düğün Davetiyeleri “İcra Tebligatı” Gibi Panik Yaratmaktadır

Ekonomi 21.09.2020 - 21:07, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2196+ kez okundu.
 

Düğün Davetiyeleri “İcra Tebligatı” Gibi Panik Yaratmaktadır

Mevduat faizlerinin düşmesi, doların inişli çıkışlı seyri nedeniyle talebin artması, altın fiyatlarını yükseltti. Gram altın 500 liraya, çeyrek altın ise 800 liraya dayanırken asgari ücretle 5 yıl önce 6.48 adet çeyrek altın alınırken şimdi sadece 2,97 ad
Mevduat faizlerinin düşmesi, doların inişli çıkışlı seyri nedeniyle talebin artması, altın fiyatlarını yükseltti. Gram altın 500 liraya, çeyrek altın ise 800 liraya dayanırken asgari ücretle 5 yıl önce 6.48 adet çeyrek altın alınırken şimdi sadece 2,97 adet alınabiliyor. 2015’de asgari ücretin 1.000-TL,   çeyrek altının 154,16-TL olduğu bir dönemde asgari ücret ile 6,48 adet çeyrek altın alınırken asgari ücretin 2.324,70-TL, çeyrek altının 781-TL olduğu 2020’nin eylül ayında asgari ücret ile 2,97 çeyrek altın ancak alınabilmektedir. Bir asgari ücretlinin 2015’den 2020’ye son beş yılda 3,51 adet çeyrek altın kaybı bulunmaktadır. Bu kayıp karşısında maaşını TL olarak alan asgari ücretliye gelen düğün davetiyeleri icra tebligatı gibi panik yaratmaktadır. Yeme, içme, ısınma,  barınma gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamayan yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi veren, bırakın çeyreği gram altını, para bile takacak durumu olmayan  asgari ücretlilerin satın alma gücü çok düştüğünden artık eşinin dostunun düğünlerine katılmaktan kaçınmaktadırlar. Bir ayda üç düğün olduğu zamanlar da göz önüne alınırsa asgari ücretlinin elinde avucunda yiyecek parası kalmamış olacaktır.  Bu durum bütün dar gelirli ve emekçiler için de geçerlidir. Dolayısıyla akraba, eş dost ilişkileri başta olmak üzere toplumsal ilişkiler derinden olumsuz etkilemektedir. Emekçilere en az yüzde elli zam yapılarak hem yaşam standartlarının yükseltilmesine hem de toplumsal ilişkilerin düzeltilmesine olumlu katkı sağlanmış olacaktır. Alay Hamzaçebi Büro-İş Sendikası Genel Başkanı
Mevduat faizlerinin düşmesi, doların inişli çıkışlı seyri nedeniyle talebin artması, altın fiyatlarını yükseltti. Gram altın 500 liraya, çeyrek altın ise 800 liraya dayanırken asgari ücretle 5 yıl önce 6.48 adet çeyrek altın alınırken şimdi sadece 2,97 ad

Mevduat faizlerinin düşmesi, doların inişli çıkışlı seyri nedeniyle talebin artması, altın fiyatlarını yükseltti. Gram altın 500 liraya, çeyrek altın ise 800 liraya dayanırken asgari ücretle 5 yıl önce 6.48 adet çeyrek altın alınırken şimdi sadece 2,97 adet alınabiliyor.

2015’de asgari ücretin 1.000-TL,   çeyrek altının 154,16-TL olduğu bir dönemde asgari ücret ile 6,48 adet çeyrek altın alınırken asgari ücretin 2.324,70-TL, çeyrek altının 781-TL olduğu 2020’nin eylül ayında asgari ücret ile 2,97 çeyrek altın ancak alınabilmektedir. Bir asgari ücretlinin 2015’den 2020’ye son beş yılda 3,51 adet çeyrek altın kaybı bulunmaktadır. Bu kayıp karşısında maaşını TL olarak alan asgari ücretliye gelen düğün davetiyeleri icra tebligatı gibi panik yaratmaktadır.

Yeme, içme, ısınma,  barınma gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamayan yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi veren, bırakın çeyreği gram altını, para bile takacak durumu olmayan  asgari ücretlilerin satın alma gücü çok düştüğünden artık eşinin dostunun düğünlerine katılmaktan kaçınmaktadırlar. Bir ayda üç düğün olduğu zamanlar da göz önüne alınırsa asgari ücretlinin elinde avucunda yiyecek parası kalmamış olacaktır.  Bu durum bütün dar gelirli ve emekçiler için de geçerlidir. Dolayısıyla akraba, eş dost ilişkileri başta olmak üzere toplumsal ilişkiler derinden olumsuz etkilemektedir.

Emekçilere en az yüzde elli zam yapılarak hem yaşam standartlarının yükseltilmesine hem de toplumsal ilişkilerin düzeltilmesine olumlu katkı sağlanmış olacaktır.

Alay Hamzaçebi Büro-İş Sendikası Genel Başkanı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.