Elmalı’nın Su Sorununa Kalıcı Çözüm Arayışları

Asayiş 29.06.2022 - 20:35, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 3178+ kez okundu.
 

Elmalı’nın Su Sorununa Kalıcı Çözüm Arayışları

Nüfus artışı, sanayileşme, yaşam standartlarının yükselmesi, kaynakların faydalı ömürlerini yitirmesi ve/veya küresel ısınmaya dayalı olumsuz iklim değişiklikleri gibi nedenlerle “nitelikli suya” olan gereksinim artarken; bu suya
Nüfus artışı, sanayileşme, yaşam standartlarının yükselmesi, kaynakların faydalı ömürlerini yitirmesi ve/veya küresel ısınmaya dayalı olumsuz iklim değişiklikleri gibi nedenlerle “nitelikli suya” olan gereksinim artarken; bu suya erişim zorlaşmaktadır. Ne yazık ki; “su sorunu” ülkemizde de sık karşılaşılan kimi doğal, kimi yapay sorunlardan biridir. Bunun en güncel örneği Antalya ilimizin Elmalı ilçesinde yaşanmaktadır ve en fazla çiftçiyi zorlamaktadır. Bu konuda çözüm üretebilmek için başta Devlet Su İşleri ve belediyelerimiz çalışmaktadır. Üniversitelerimiz de bu çözümün bir parçasıdır. Bu nedenle, yöre halkının ve çiftçi kardeşlerimizin de önayak olduğu, Odamız ve Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gürhan YALÇIN ve Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr Yasemin LEVENTELİ’nin katıldığı gözleme dayalı bir arazi çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma sırasında, bölgedeki su kaynaklarının yüzeyden aktığı ya da düden aracılığıyla yeraltında kaybolduğu görülmüştür ve bunun örnekleri aşağıdaki fotoğraflarda sunulmuştur. Antalya genelinde de, düdenler yaygındır ve yeraltı sularının hareketine etki eden önemli yapısal unsurlardır. Sürdürülebilir su politikalarının temelini, mevcut su kaynaklarının korunması oluşturmalıdır. Çünkü koruma, iyileştirmeden çok daha ekonomik ve çevre dostudur. Dünyada buna dair farklı yöntemler geliştirilmiştir. Özellikle kurak ve yarı-kurak iklimlere sahip olan ülkelerde yüzyıllardır kullanılan yatay kuyu sistemleri, yapay besleme, yeraltında depolama yani yeraltı göletleri bu yöntemlerden sadece bir kaçıdır. Bu nedenle, bölgenin jeolojisi ve hidrojeolojisine özgü yöntemlerin geliştirilmesi mümkündür. Bununla birlikte; Elmalı bölgesinde bu amaçla yapılmış bilimsel çalışmalar da bulunmaktadır. “Bir taraftan yüzey sularının buharlaşmasını ve kirlenmesini önlemek ve yeni tarım alanları kazanmak için suyu yeraltında depolamak; diğer taraftan düden gibi yeraltısuyunu denize boşaltan yapılardan da barajlardaki dolusavak gibi yararlanmak” gibi projeler, hayata geçirilebilmesi durumunda, ülke ekonomisine de önemli katkı sağlayacaktır. Bu ve benzeri çözüm önerilerinin sunulduğu; geliştirildiği ve üniversite-belediyeler-DSİ gibi tüm paydaşların katıldığı çalışmaların ivedilikle başlatılması gerekmektedir.  
Nüfus artışı, sanayileşme, yaşam standartlarının yükselmesi, kaynakların faydalı ömürlerini yitirmesi ve/veya küresel ısınmaya dayalı olumsuz iklim değişiklikleri gibi nedenlerle “nitelikli suya” olan gereksinim artarken; bu suya

Nüfus artışı, sanayileşme, yaşam standartlarının yükselmesi, kaynakların faydalı ömürlerini yitirmesi ve/veya küresel ısınmaya dayalı olumsuz iklim değişiklikleri gibi nedenlerle “nitelikli suya” olan gereksinim artarken; bu suya erişim zorlaşmaktadır. Ne yazık ki; “su sorunu” ülkemizde de sık karşılaşılan kimi doğal, kimi yapay sorunlardan biridir. Bunun en güncel örneği Antalya ilimizin Elmalı ilçesinde yaşanmaktadır ve en fazla çiftçiyi zorlamaktadır. Bu konuda çözüm üretebilmek için başta Devlet Su İşleri ve belediyelerimiz çalışmaktadır. Üniversitelerimiz de bu çözümün bir parçasıdır. Bu nedenle, yöre halkının ve çiftçi kardeşlerimizin de önayak olduğu, Odamız ve Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gürhan YALÇIN ve Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr Yasemin LEVENTELİ’nin katıldığı gözleme dayalı bir arazi çalışması gerçekleştirilmiştir.

Bu çalışma sırasında, bölgedeki su kaynaklarının yüzeyden aktığı ya da düden aracılığıyla yeraltında kaybolduğu görülmüştür ve bunun örnekleri aşağıdaki fotoğraflarda sunulmuştur. Antalya genelinde de, düdenler yaygındır ve yeraltı sularının hareketine etki eden önemli yapısal unsurlardır. Sürdürülebilir su politikalarının temelini, mevcut su kaynaklarının korunması oluşturmalıdır. Çünkü koruma, iyileştirmeden çok daha ekonomik ve çevre dostudur. Dünyada buna dair farklı yöntemler geliştirilmiştir. Özellikle kurak ve yarı-kurak iklimlere sahip olan ülkelerde yüzyıllardır kullanılan yatay kuyu sistemleri, yapay besleme, yeraltında depolama yani yeraltı göletleri bu yöntemlerden sadece bir kaçıdır. Bu nedenle, bölgenin jeolojisi ve hidrojeolojisine özgü yöntemlerin geliştirilmesi mümkündür. Bununla birlikte; Elmalı bölgesinde bu amaçla yapılmış bilimsel çalışmalar da bulunmaktadır. “Bir taraftan yüzey sularının buharlaşmasını ve kirlenmesini önlemek ve yeni tarım alanları kazanmak için suyu yeraltında depolamak; diğer taraftan düden gibi yeraltısuyunu denize boşaltan yapılardan da barajlardaki dolusavak gibi yararlanmak” gibi projeler, hayata geçirilebilmesi durumunda, ülke ekonomisine de önemli katkı sağlayacaktır. Bu ve benzeri çözüm önerilerinin sunulduğu; geliştirildiği ve üniversite-belediyeler-DSİ gibi tüm paydaşların katıldığı çalışmaların ivedilikle başlatılması gerekmektedir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.