Emekçiler Sokağa Atılmıştır

Ekonomi 30.12.2020 - 20:49, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2383+ kez okundu.
 

Emekçiler Sokağa Atılmıştır

Açıklanan rakam insanlık onuruna aykırıdır ve patronların istediği sefalet zammıdır. Zam oranı ortalama enflasyonun, yaşam gerçeklerinin altında ve açlık sınırının bile oldukça altında kalmıştır. Bugünkü haliyle asgari ücret açlık ücreti haline gelmiştir
Ülkemizde yaklaşık 10 milyon emekçi 2 bin 825 lira ücretle insani olmayan koşullara mahkum edilmiştir. Açıklanan rakam insanlık onuruna aykırıdır ve patronların istediği sefalet  zammıdır. Zam oranı ortalama enflasyonun, yaşam gerçeklerinin altında ve açlık sınırının bile oldukça altında kalmıştır. Bugünkü haliyle asgari ücret açlık ücreti haline gelmiştir. Ekonomik kriz ve pandeminin etkisiyle asgari geçim koşullarının 2020 yılında zorlaştığı  ülkemizde, ekonomik ve sosyal yaşam şartları her geçen gün kötüye gitmiştir.  Ekonomik kriz çarşıda, pazarda, marketlerde ve alışverişin yapıldığı tüm noktalarda ağır şekilde yaşanmıştır. Yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek zamlar ve vergi artışlarının emekçilerin cebini ve mutfağına daha da etkileyeceği gerçektir.  Emekçilerin gerçek gündemini oluşturan işsizlik, zamlar, vergi yükü ve asgari yaşam şartları çözülmek bir yana daha da derinleşmektedir. Artan döviz kurları ve yaşanan yüksek enflasyon en çok asgari ücretle geçinen milyonlarca emekçiyi etkiledi. Temel gıda maddelerine yapılan fahiş zamlar en fazla dar gelirli yurttaşların sofrasını olumsuz etkiledi. TÜİK’e göre gıda fiyatları  son bir yılda yüzde 21 oranında arttı. Bizim yaptığımız gıda harcamaları araştırmasına göre 2020 yılının tümünde en fazla tüketilen gıda maddelerinin fiyatında son bir yılda yüzde 29,9’a yakın artış oldu. Ocak ayından bugüne döviz kurlarında yaşanan artış ise yüzde 32,77 oranında gerçekleşti. Asgari ücret döviz kuru karşısında 100 dolar değer kaybetti. Tüm emekçilerin kemer sıkma politikasına kurban gittiği ekonomik krizde, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan yurttaşlar; gıdasındaki, suyundaki, elektriğindeki ve doğalgazındaki vergilerin ve zamların altında ezilmektedir.  Emekçilerin ücret artışları başta olmak üzere, en temel ekonomik ve sosyal talepleri söz konusu olduğunda AKP iktidarı ve patronlar bahaneler sunmaktadır. Ancak yerli ve yabancı sermayeye kaynak aktarmaya gelince sınırsız teşvikler verilmektedir. Emekçilerin insanca yaşayacak ücret ve insanca çalışma koşulları için örgütlenmesi gerekmektedir.  Örgütlü mücadelenin büyütülüp güçlendirilmesi sağlanmadıkça, asgari ücrette yaşanacak artışın maliyet olarak değerlendirilmesi ve ekonomik krizin yükü işçilerin sırtına yıkılması kaçınılmaz görünmektedir. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; emek düşmanı ve sermaye destekli politikalardan vazgeçemeye, emekçilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için asgari ücretin derhal en düşük memur maaşı tutarı olan 3 bin 720 liraya düzeltilmesini bekliyoruz.  Mehmet Balık Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı
Açıklanan rakam insanlık onuruna aykırıdır ve patronların istediği sefalet zammıdır. Zam oranı ortalama enflasyonun, yaşam gerçeklerinin altında ve açlık sınırının bile oldukça altında kalmıştır. Bugünkü haliyle asgari ücret açlık ücreti haline gelmiştir

Ülkemizde yaklaşık 10 milyon emekçi 2 bin 825 lira ücretle insani olmayan koşullara mahkum edilmiştir.

Açıklanan rakam insanlık onuruna aykırıdır ve patronların istediği sefalet  zammıdır. Zam oranı ortalama enflasyonun, yaşam gerçeklerinin altında ve açlık sınırının bile oldukça altında kalmıştır. Bugünkü haliyle asgari ücret açlık ücreti haline gelmiştir.

Ekonomik kriz ve pandeminin etkisiyle asgari geçim koşullarının 2020 yılında zorlaştığı  ülkemizde, ekonomik ve sosyal yaşam şartları her geçen gün kötüye gitmiştir.  Ekonomik kriz çarşıda, pazarda, marketlerde ve alışverişin yapıldığı tüm noktalarda ağır şekilde yaşanmıştır.

Yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek zamlar ve vergi artışlarının emekçilerin cebini ve mutfağına daha da etkileyeceği gerçektir.  Emekçilerin gerçek gündemini oluşturan işsizlik, zamlar, vergi yükü ve asgari yaşam şartları çözülmek bir yana daha da derinleşmektedir.

Artan döviz kurları ve yaşanan yüksek enflasyon en çok asgari ücretle geçinen milyonlarca emekçiyi etkiledi. Temel gıda maddelerine yapılan fahiş zamlar en fazla dar gelirli yurttaşların sofrasını olumsuz etkiledi.

TÜİK’e göre gıda fiyatları  son bir yılda yüzde 21 oranında arttı. Bizim yaptığımız gıda harcamaları araştırmasına göre 2020 yılının tümünde en fazla tüketilen gıda maddelerinin fiyatında son bir yılda yüzde 29,9’a yakın artış oldu.

Ocak ayından bugüne döviz kurlarında yaşanan artış ise yüzde 32,77 oranında gerçekleşti.

Asgari ücret döviz kuru karşısında 100 dolar değer kaybetti.

Tüm emekçilerin kemer sıkma politikasına kurban gittiği ekonomik krizde, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan yurttaşlar; gıdasındaki, suyundaki, elektriğindeki ve doğalgazındaki vergilerin ve zamların altında ezilmektedir. 

Emekçilerin ücret artışları başta olmak üzere, en temel ekonomik ve sosyal talepleri söz konusu olduğunda AKP iktidarı ve patronlar bahaneler sunmaktadır. Ancak yerli ve yabancı sermayeye kaynak aktarmaya gelince sınırsız teşvikler verilmektedir.

Emekçilerin insanca yaşayacak ücret ve insanca çalışma koşulları için örgütlenmesi gerekmektedir.  Örgütlü mücadelenin büyütülüp güçlendirilmesi sağlanmadıkça, asgari ücrette yaşanacak artışın maliyet olarak değerlendirilmesi ve ekonomik krizin yükü işçilerin sırtına yıkılması kaçınılmaz görünmektedir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; emek düşmanı ve sermaye destekli politikalardan vazgeçemeye, emekçilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için asgari ücretin derhal en düşük memur maaşı tutarı olan 3 bin 720 liraya düzeltilmesini bekliyoruz. 

Mehmet Balık Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.