Hürkuş’dan Sonra Kepez’e Nu.D-38

Gündem 06.05.2019 - 19:43, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 3028+ kez okundu.
 

Hürkuş’dan Sonra Kepez’e Nu.D-38

Tarihi tren lokomotifinden sonra, ilk Türk uçağı olan VECİHİ K-VI’nın gerçeğe en yakın replikasını Antalya’ya kazandıran Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, şimdi de Nuri Demirağ’ın ürettiği ilk Türk Yolcu Uçağı Nu.D- 38’in hatıralarına sahip çıkıyor. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, tarihteki başarı hikayelerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Vecihi Hürkuş’un ürettiği ilk Türk Uçağı ‘VECİHİ K-VI’nın gerçeğe en yakın tek replikasını halkın kullanımına kazandırdığı Dokumapark’a hediye eden Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, şimdide yeni başarı hikayesini gün yüzüne çıkartıyor. Tütüncü, tarihi tren lokomotifi, ilk Türk uçağı olan VECİHİ K-VI’dan sonra şimdide büyük kahraman Nuri Demirağ’ın ürettiği ilk Türk yolcu Uçağı olan Nu.D- 38’i Antalya’ya kazandırıyor. Tütüncü,” Tarihimize vefa borcumuz” Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, müzeler kenti haline getirdiği Kepez’e tarihe ışık tutan en özel eserleri kazandırmaya devam ediyor. Başkan Tütüncü, tarihte yer eden yeni bir eseri daha gün yüzüne çıkarmanın mutluluğunu sosyal medya hesaplarından paylaştı. Tütüncü, “Milli hafızamızın derinliklerindeki başarı hikayelerini bir bir gün yüzüne çıkarmak tarihimize vefa borcumuz. Vecihi HÜRKUŞ'un ürettiği ilk Türk Uçağı "VECİHİ K-VI"dan sonra şimdi de büyük kahramanımız Nuri DEMİRAĞ'ın ürettiği ilk Türk Yolcu Uçağı "Nu.D- 38"i yapıyoruz. Başladık.” diyerek, mutluluğunu dile getirdi. Hayali Türk tipi uçak yapmaktı Türkiye’nin önemli iş adamlarından ve ilk demiryolu müteahhidi olan Nuri Demirağ’ın 1930 yıllarında en düşük teklif vererek kazandığı ihale ile başlayan demiryolu yolculuğu, ülkesini kalkındırmak için bir çok iş koluna uzanarak devam etti. Karabük’te demir-çelik fabrikaları, İzmit’te kağıt fabrikası, Bursa’da merinos, Sivas’ta çimento fabrikaları derken başarı hikayesi hayal ettiği ilk Türk tipi yolcu uçağına kadar uzandı. ND-36’nın ardından, 1938 yılında Nu.D-38 adında çift motorlu altı kişilik bir yolcu uçağı yapımı tamamlandı. Test uçuşları da başarılı bir şekilde gerçekleştirildi, ancak talihsiz bir kaza ile Türkiye’nin ilk yolcu uçağı üretim serüveni sona ermiş oldu.

Tarihi tren lokomotifinden sonra, ilk Türk uçağı olan VECİHİ K-VI’nın gerçeğe en yakın replikasını Antalya’ya kazandıran Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, şimdi de Nuri Demirağ’ın ürettiği ilk Türk Yolcu Uçağı Nu.D- 38’in hatıralarına sahip çıkıyor.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, tarihteki başarı hikayelerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Vecihi Hürkuş’un ürettiği ilk Türk Uçağı ‘VECİHİ K-VI’nın gerçeğe en yakın tek replikasını halkın kullanımına kazandırdığı Dokumapark’a hediye eden Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, şimdide yeni başarı hikayesini gün yüzüne çıkartıyor. Tütüncü, tarihi tren lokomotifi, ilk Türk uçağı olan VECİHİ K-VI’dan sonra şimdide büyük kahraman Nuri Demirağ’ın ürettiği ilk Türk yolcu Uçağı olan Nu.D- 38’i Antalya’ya kazandırıyor.

Tütüncü,” Tarihimize vefa borcumuz”

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, müzeler kenti haline getirdiği Kepez’e tarihe ışık tutan en özel eserleri kazandırmaya devam ediyor. Başkan Tütüncü, tarihte yer eden yeni bir eseri daha gün yüzüne çıkarmanın mutluluğunu sosyal medya hesaplarından paylaştı. Tütüncü, “Milli hafızamızın derinliklerindeki başarı hikayelerini bir bir gün yüzüne çıkarmak tarihimize vefa borcumuz. Vecihi HÜRKUŞ'un ürettiği ilk Türk Uçağı "VECİHİ K-VI"dan sonra şimdi de büyük kahramanımız Nuri DEMİRAĞ'ın ürettiği ilk Türk Yolcu Uçağı "Nu.D- 38"i yapıyoruz. Başladık.” diyerek, mutluluğunu dile getirdi.

Hayali Türk tipi uçak yapmaktı

Türkiye’nin önemli iş adamlarından ve ilk demiryolu müteahhidi olan Nuri Demirağ’ın 1930 yıllarında en düşük teklif vererek kazandığı ihale ile başlayan demiryolu yolculuğu, ülkesini kalkındırmak için bir çok iş koluna uzanarak devam etti. Karabük’te demir-çelik fabrikaları, İzmit’te kağıt fabrikası, Bursa’da merinos, Sivas’ta çimento fabrikaları derken başarı hikayesi hayal ettiği ilk Türk tipi yolcu uçağına kadar uzandı. ND-36’nın ardından, 1938 yılında Nu.D-38 adında çift motorlu altı kişilik bir yolcu uçağı yapımı tamamlandı. Test uçuşları da başarılı bir şekilde gerçekleştirildi, ancak talihsiz bir kaza ile Türkiye’nin ilk yolcu uçağı üretim serüveni sona ermiş oldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.