İktidar Ekonomik Krizi Derinleştirmektedir

Ekonomi 03.05.2021 - 20:24, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2179+ kez okundu.
 

İktidar Ekonomik Krizi Derinleştirmektedir

Ülkemiz ve dünyamız korona virüsü nedeniyle zor günler yaşamaktadır.
Ülkemiz ve dünyamız korona virüsü nedeniyle zor günler yaşamaktadır. İktidar, ekonomik ve sosyal anlamda bir kaos durumu oluşturmuştur. İktidar, tarihimizin en büyük ekonomik krizini ülkemize yaşatmaktadır. AKP iktidarı döneminde işsizlik, açlık-yoksulluk, enflasyon rakamları ve yurttaşların borcu sürekli artmaktadır. TÜİK işsizlik hesaplamasında revizyona giderek atıl iş gücü yani gerçek işsizlik verilerini hesaplamaya başladı. TÜİK verilerine göre gerçek işsizlik son bir yılda 2 milyon 918 bin kişi arttı ve 10 milyon 219 bine yükseldi. Potansiyel işsizlerin 3 milyon 701 bini umutsuz işsizlerden, 2 milyon 64 bini ise zaman bağlı eksik istihdam edilenlerden oluşmaktadır. TÜİK’in Mart enflasyonunda 16,19'luk artış dediği dönemde Birleşik Kamu-İş KAMU-AR’ın Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,4 artış, Nisan enflasyonu yılın ilk dört aylık döneminde yüzde 11,7 son bir yılda ise yüzde 29,7 oranında artış yaşandı. Birleşik Kamu-İş KAMU-Ar’ın Nisan ayı açlık-yoksulluk araştırmasına göre de açlık sınırını 3 bin 414 liraya, gıda dışı gereksinimleri için yapılması gereken harcama ise 8 bin 266 liraya yükselirken yoksulluk sınırı da 11 bin 680 lira oldu. TÜİK tarafından açıklanan yüzde 16,19 enflasyon oranı uluslararası kıyaslamasına göre de; Avrupa ülkeleri arasında en yüksek enflasyona, G-20 ülkeleri arasında en yüksek 2. enflasyona, Dünya genelinde ise en yüksek enflasyona sahip 14. ülkedir. Türkiye şu an yüzde 19 ile Avrupa’nın en yüksek faiz oranlarına sahip ülkesi konumunda, Dünya sıralamasında ise Türkiye yüksek faizde 7. Sıradadır. Kongo, Sudan, Angola gibi ülkeler Türkiye’den daha düşük faiz uygulamaktadır. Vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu 16 - 22 Nisan arasında ise 859,7 milyar TL oldu. Tüketici güven endeksi nisanda bir önceki aya göre yüzde 7,5 azalarak 80,2’ye kadar geriledi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; AKP iktidarının yayınladığı verilerin ve açıklamaların gerçeklerle uyuşmadığını belirtiyoruz; iktidar acilen krizi derinleştirmekten ve ekonomik-mali açmazları büyütmekten vazgeçmeli istihdam ve enflasyonu düşürecek kamucu politikalara yönelmelidir. Mehmet Balık Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı
Ülkemiz ve dünyamız korona virüsü nedeniyle zor günler yaşamaktadır.

Ülkemiz ve dünyamız korona virüsü nedeniyle zor günler yaşamaktadır. İktidar, ekonomik ve sosyal anlamda bir kaos durumu oluşturmuştur. İktidar, tarihimizin en büyük ekonomik krizini ülkemize yaşatmaktadır. AKP iktidarı döneminde işsizlik, açlık-yoksulluk, enflasyon rakamları ve yurttaşların borcu sürekli artmaktadır.

TÜİK işsizlik hesaplamasında revizyona giderek atıl iş gücü yani gerçek işsizlik verilerini hesaplamaya başladı. TÜİK verilerine göre gerçek işsizlik son bir yılda 2 milyon 918 bin kişi arttı ve 10 milyon 219 bine yükseldi. Potansiyel işsizlerin 3 milyon 701 bini umutsuz işsizlerden, 2 milyon 64 bini ise zaman bağlı eksik istihdam edilenlerden oluşmaktadır.

TÜİK’in Mart enflasyonunda 16,19'luk artış dediği dönemde Birleşik Kamu-İş KAMU-AR’ın Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,4 artış, Nisan enflasyonu yılın ilk dört aylık döneminde yüzde 11,7 son bir yılda ise yüzde 29,7 oranında artış yaşandı.

Birleşik Kamu-İş KAMU-Ar’ın Nisan ayı açlık-yoksulluk araştırmasına göre de açlık sınırını 3 bin 414 liraya, gıda dışı gereksinimleri için yapılması gereken harcama ise 8 bin 266 liraya yükselirken yoksulluk sınırı da 11 bin 680 lira oldu.

TÜİK tarafından açıklanan yüzde 16,19 enflasyon oranı uluslararası kıyaslamasına göre de;

  • Avrupa ülkeleri arasında en yüksek enflasyona,
  • G-20 ülkeleri arasında en yüksek 2. enflasyona,
  • Dünya genelinde ise en yüksek enflasyona sahip 14. ülkedir.
  • Türkiye şu an yüzde 19 ile Avrupa’nın en yüksek faiz oranlarına sahip ülkesi konumunda,
  • Dünya sıralamasında ise Türkiye yüksek faizde 7. Sıradadır.
  • Kongo, Sudan, Angola gibi ülkeler Türkiye’den daha düşük faiz uygulamaktadır.
  • Vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu 16 - 22 Nisan arasında ise 859,7 milyar TL oldu.
  • Tüketici güven endeksi nisanda bir önceki aya göre yüzde 7,5 azalarak 80,2’ye kadar geriledi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; AKP iktidarının yayınladığı verilerin ve açıklamaların gerçeklerle uyuşmadığını belirtiyoruz; iktidar acilen krizi derinleştirmekten ve ekonomik-mali açmazları büyütmekten vazgeçmeli istihdam ve enflasyonu düşürecek kamucu politikalara yönelmelidir.

Mehmet Balık Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.