İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr Çokal, Tüneli Ucundaki Işıkı Biz Neden Göremiyoruz

Politika 24.09.2019 - 20:08, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 1992+ kez okundu.
 

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr Çokal, Tüneli Ucundaki Işıkı Biz Neden Göremiyoruz

Ekonomide yaşanan sorunlar ve gelen zamlar ile ilgili açıklamalarda bulunan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Dr. Tuba Vural Çokal “Türkiye’de dört kişiden biri yoksulluk yaşıyor. 10 kişiden 7’si ise kredi kartı borçlusu. Sürekli artan işsizlik oranı 13’e yükseldi. Üniversite mezunu işsizlik oranı 24,8 oldu. Doğalgazdan elektriğe, akaryakıttan gıdaya kadar nerede ise her şeye zam geldi. Tünelin sonunda göründüğü söylenen ışığı biz neden göremiyoruz” dedi. Yapılan tüm açıklamalara rağmen işsizliğin her geçen gün arttığını dile getiren Dr. Tuba Vural Çokal “2019 yılında 2 milyonun üzerinde kişinin istihdam edileceğini söylediler ama 802 bin kişi işsiz kaldı. Özellikle genç ve üniversite mezunu işsiz oranı çok yüksek. Her 4 üniversite mezunundan biri işsiz. Gençlerimiz artık geleceğe güvenle bakamıyor” diye konuştu. Enflasyon sepetini oluşturan tüm ürünlere zam geldiğini ifade eden Dr. Tuba Vural Çokal “başta benzin, motorin, doğalgaz, çay, sigara olmak üzere 243 ürüne zam geldi. Ancak iktidara göre enflasyon yerinden kıpırdamadı. Ekonomi de her şey yolunda. Yaptıkları zamları ise birkaç ay sonra hissetmeye başlayacağız. Mesela doğalgaz zammını yaz aylarında yaptılar. Hem de doğalgaz fiyatları Dünya’da 50 oranında düşerken biz de bir yıl içinde 53,8 zam yapıldı. Benzine bir seferde yapılan 35 kuruş zammın bahanesi ise uluslararası piyasalar. Bizim ekonomimiz dünyada yaşanan sadece olumsuz gelişmelerden mi etkileniyor. Düşüşler bizi ilgilendirmiyor mu?” dedi. Ekonomide kötü gidişin üretimi de etkilediğini ifade eden Dr. Tuba Vural Çokal üreticilerin maliyetlerin yüzlerce kat arttığını dile getirdi. Tarımda artan maliyetleri rakamlarla anlatan Dr. Tuba Vural Çokal “Akp iktidarı 2002 yılında hükümete geldiği zaman en çok kullanılan gübrenin bir ton fiyatı ortalama 254 TL iken günümüzde aynı gübrenin tonu günümüzde 3500 TL olmuştur.  Gübre fiyatları ortalama 1000’in üzerinde artış göstermiştir. Mazotun litresi 1,10 TL iken günümüzde ise 6,5 TL yi bulmuştur.  Mazot ise ortalama 500 artış gösterdi.  Çiftçi 2002 yılında 2,83 kg buğdaya 1 lt mazot alırken günümüzde 4,6 kg buğdaya 1 lt mazot alabilmektedir” şeklinde konuştu. Zamların hayatın her alanına etki ettiğini ifade den Dr. Çokal elektriğe yapılan yüzde elli zammın ardından birçok iş yerinin faturaları ödeyemediği için icra takibi ile karşı karşıya kaldığı ifade etti. Akaryakıttaki artışa da dikkat çeken Dr. Tuba Vural Çokal “ her seferinde 50 liralık yakıt alan bir kişi 2018 yılında 50 liraya 11 litre benzin alırken şimdi sadece 7 litre alabiliyor” dedi. Dr. Tuba Vural Çokal sözlerini şöyle sürdürdü “ vatandaşın attığı her adımdan vergi alıyorsunuz. Kullandığı sigaradan, yaptığı market alış verişinden, satın aldığı arabadan, faturasından vergi alıyorsunuz ama bu vergileri nasıl kullandığınızı açıklamıyorsunuz. Kimseye hesap vermiyor resmi kurumların denetimlerinden bile kaçıyor. Yaptıkları tek açıklama ışık görmekle ilgili, o ışığı da kendilerinden başkası göremiyor”

Ekonomide yaşanan sorunlar ve gelen zamlar ile ilgili açıklamalarda bulunan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Dr. Tuba Vural Çokal “Türkiye’de dört kişiden biri yoksulluk yaşıyor. 10 kişiden 7’si ise kredi kartı borçlusu. Sürekli artan işsizlik oranı 13’e yükseldi. Üniversite mezunu işsizlik oranı 24,8 oldu. Doğalgazdan elektriğe, akaryakıttan gıdaya kadar nerede ise her şeye zam geldi. Tünelin sonunda göründüğü söylenen ışığı biz neden göremiyoruz” dedi.

Yapılan tüm açıklamalara rağmen işsizliğin her geçen gün arttığını dile getiren Dr. Tuba Vural Çokal “2019 yılında 2 milyonun üzerinde kişinin istihdam edileceğini söylediler ama 802 bin kişi işsiz kaldı. Özellikle genç ve üniversite mezunu işsiz oranı çok yüksek. Her 4 üniversite mezunundan biri işsiz. Gençlerimiz artık geleceğe güvenle bakamıyor” diye konuştu.

Enflasyon sepetini oluşturan tüm ürünlere zam geldiğini ifade eden Dr. Tuba Vural Çokal “başta benzin, motorin, doğalgaz, çay, sigara olmak üzere 243 ürüne zam geldi. Ancak iktidara göre enflasyon yerinden kıpırdamadı. Ekonomi de her şey yolunda. Yaptıkları zamları ise birkaç ay sonra hissetmeye başlayacağız. Mesela doğalgaz zammını yaz aylarında yaptılar. Hem de doğalgaz fiyatları Dünya’da 50 oranında düşerken biz de bir yıl içinde 53,8 zam yapıldı. Benzine bir seferde yapılan 35 kuruş zammın bahanesi ise uluslararası piyasalar. Bizim ekonomimiz dünyada yaşanan sadece olumsuz gelişmelerden mi etkileniyor. Düşüşler bizi ilgilendirmiyor mu?” dedi.

Ekonomide kötü gidişin üretimi de etkilediğini ifade eden Dr. Tuba Vural Çokal üreticilerin maliyetlerin yüzlerce kat arttığını dile getirdi. Tarımda artan maliyetleri rakamlarla anlatan Dr. Tuba Vural Çokal “Akp iktidarı 2002 yılında hükümete geldiği zaman en çok kullanılan gübrenin bir ton fiyatı ortalama 254 TL iken günümüzde aynı gübrenin tonu günümüzde 3500 TL olmuştur.  Gübre fiyatları ortalama 1000’in üzerinde artış göstermiştir. Mazotun litresi 1,10 TL iken günümüzde ise 6,5 TL yi bulmuştur.  Mazot ise ortalama 500 artış gösterdi.  Çiftçi 2002 yılında 2,83 kg buğdaya 1 lt mazot alırken günümüzde 4,6 kg buğdaya 1 lt mazot alabilmektedir” şeklinde konuştu.

Zamların hayatın her alanına etki ettiğini ifade den Dr. Çokal elektriğe yapılan yüzde elli zammın ardından birçok iş yerinin faturaları ödeyemediği için icra takibi ile karşı karşıya kaldığı ifade etti. Akaryakıttaki artışa da dikkat çeken Dr. Tuba Vural Çokal “ her seferinde 50 liralık yakıt alan bir kişi 2018 yılında 50 liraya 11 litre benzin alırken şimdi sadece 7 litre alabiliyor” dedi.

Dr. Tuba Vural Çokal sözlerini şöyle sürdürdü “ vatandaşın attığı her adımdan vergi alıyorsunuz. Kullandığı sigaradan, yaptığı market alış verişinden, satın aldığı arabadan, faturasından vergi alıyorsunuz ama bu vergileri nasıl kullandığınızı açıklamıyorsunuz. Kimseye hesap vermiyor resmi kurumların denetimlerinden bile kaçıyor. Yaptıkları tek açıklama ışık görmekle ilgili, o ışığı da kendilerinden başkası göremiyor”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.