Konyaaltı’nda İlk Defa Su Kültürü Ortamında Marul Yetiştiriciliği Yapıldı

Asayiş 21.01.2022 - 20:08, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2152+ kez okundu.
 

Konyaaltı’nda İlk Defa Su Kültürü Ortamında Marul Yetiştiriciliği Yapıldı

Konyaaltı İlçemiz Karatepe Mahallesinde 1 da’lık cam serada su kültürü ortamında marul yetiştiriciliği yapan FMC Tarım kurucusu Cavit ÇINAR çiftçimizi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sayın Canan OTRUŞ ve teknik personel ziyarette bulundu.
Konyaaltı İlçemiz Karatepe Mahallesinde 1 da’lık cam serada su kültürü ortamında marul yetiştiriciliği yapan FMC Tarım kurucusu Cavit ÇINAR çiftçimizi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sayın Canan OTRUŞ ve teknik personel ziyarette bulundu. Konu ile ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu. Cavit ÇINAR Su kültürü ortamında marul yetiştiriciliğine nasıl başladığını anlattı; Konu ile ilgili Japonya’ya gittiğini bu yetiştiriciliği yerinde gördüğünü anlattı. Bu sistemde başlangıçtaki yatırım giderlerinin yüksek olduğunu, bunun karşılanması durumunda tesiste yılda 6 defa hasat yapılabildiğini anlattı.  Tesise 100 lük PVC borularının üzerine 30 cm aralıklarla delikler açılarak özel aparatla marul fideleri dikildiğini, bu şekilde 1000 m2 lik yetiştirme alanına 10.000-12.000 adet arasında marul fidesinin dikildiğini anlattı. Yetiştirme esnasında zirai ilaç kesinlikle kullanmadığını, bu sistemde hastalık ve zararlılardan ari bir yetiştiricilik yaptığını anlattı. Üretimde, marulun besin isteklerini dışarıdan su ve gübre kullanarak desteklediğini anlattı. Bu yetiştirme sisteminde standart ürün elde ettiğini, verim olarak yüksek verim aldığını, üreticilerimizin standart ürün üretemediklerini ve pazarda ürün pazarlayanların standart ürün bulamadıklarını, standart ürün bulunması durumunda pazarlamada sorun olmayacağını söyledi. Çiftçi ürettiği ürünleri normal satış fiyatının üstünde ve Pazar sıkıntısı çekmeden sattığını, bu işe girdiğinden dolayı mutlu olduğunu anlattı. Bundan sonra bu sistemle değişik sebzeler yetiştirmek istediğini söyledi. İlçe Müdürü Canan OTRUŞ, Tarım ve Orman Bakanlığının İyi Tarım Uygulamaları Desteğinden bahsederek, üreticilerin yanında olduklarını söyledi. İlçe Müdürü Canan OTRUŞ ve Teknik personeli daha sonra Avakado fidan üreticisi Ziraat Mühendisi Kaan Sıtkı KAYMAZ’ı üretim yaptığı serada ziyaret etti. Daha çok zutano çeşidini yetiştirdiklerini söyleyen Zir. Müh. Kaan Sıtkı KAYMAZ; avakadonun hem sıcaktan hem de soğuktan etkilendiğini belirtti. Avakado meyvesi 15-35 derece sıcaklık arasında yetişebildiğini, bunun dışında verimde düşmeler olduğunu söyledi. Fidan yetiştiriciliğinin zor olduğunu vurgulayan Kaan Sıtkı KAYMAZ bu yıl 12.300 tohum ektiklerini belirtti. Aşı işlemini de kendisinin yaptığını söyledi. İlçe Müdürü Canan OTRUŞ, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak her türlü desteği vereceklerini belirtti.
Konyaaltı İlçemiz Karatepe Mahallesinde 1 da’lık cam serada su kültürü ortamında marul yetiştiriciliği yapan FMC Tarım kurucusu Cavit ÇINAR çiftçimizi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sayın Canan OTRUŞ ve teknik personel ziyarette bulundu.

Konyaaltı İlçemiz Karatepe Mahallesinde 1 da’lık cam serada su kültürü ortamında marul yetiştiriciliği yapan FMC Tarım kurucusu Cavit ÇINAR çiftçimizi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sayın Canan OTRUŞ ve teknik personel ziyarette bulundu.

Konu ile ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu. Cavit ÇINAR Su kültürü ortamında marul yetiştiriciliğine nasıl başladığını anlattı;

Konu ile ilgili Japonya’ya gittiğini bu yetiştiriciliği yerinde gördüğünü anlattı. Bu sistemde başlangıçtaki yatırım giderlerinin yüksek olduğunu, bunun karşılanması durumunda tesiste yılda 6 defa hasat yapılabildiğini anlattı.  Tesise 100 lük PVC borularının üzerine 30 cm aralıklarla delikler açılarak özel aparatla marul fideleri dikildiğini, bu şekilde 1000 m2 lik yetiştirme alanına 10.000-12.000 adet arasında marul fidesinin dikildiğini anlattı.

Yetiştirme esnasında zirai ilaç kesinlikle kullanmadığını, bu sistemde hastalık ve zararlılardan ari bir yetiştiricilik yaptığını anlattı. Üretimde, marulun besin isteklerini dışarıdan su ve gübre kullanarak desteklediğini anlattı. Bu yetiştirme sisteminde standart ürün elde ettiğini, verim olarak yüksek verim aldığını, üreticilerimizin standart ürün üretemediklerini ve pazarda ürün pazarlayanların standart ürün bulamadıklarını, standart ürün bulunması durumunda pazarlamada sorun olmayacağını söyledi.

Çiftçi ürettiği ürünleri normal satış fiyatının üstünde ve Pazar sıkıntısı çekmeden sattığını, bu işe girdiğinden dolayı mutlu olduğunu anlattı. Bundan sonra bu sistemle değişik sebzeler yetiştirmek istediğini söyledi.

İlçe Müdürü Canan OTRUŞ, Tarım ve Orman Bakanlığının İyi Tarım Uygulamaları Desteğinden bahsederek, üreticilerin yanında olduklarını söyledi.

İlçe Müdürü Canan OTRUŞ ve Teknik personeli daha sonra Avakado fidan üreticisi Ziraat Mühendisi Kaan Sıtkı KAYMAZ’ı üretim yaptığı serada ziyaret etti.

Daha çok zutano çeşidini yetiştirdiklerini söyleyen Zir. Müh. Kaan Sıtkı KAYMAZ; avakadonun hem sıcaktan hem de soğuktan etkilendiğini belirtti. Avakado meyvesi 15-35 derece sıcaklık arasında yetişebildiğini, bunun dışında verimde düşmeler olduğunu söyledi. Fidan yetiştiriciliğinin zor olduğunu vurgulayan Kaan Sıtkı KAYMAZ bu yıl 12.300 tohum ektiklerini belirtti. Aşı işlemini de kendisinin yaptığını söyledi. İlçe Müdürü Canan OTRUŞ, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak her türlü desteği vereceklerini belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.