Mantar Sineği Biyolojik Mücadele İle Kontrol Altında

Asayiş 12.06.2020 - 21:05, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2463+ kez okundu.
 

Mantar Sineği Biyolojik Mücadele İle Kontrol Altında

Ülkenin Mantarı Antalya Korkuteli’nden
Ülkenin Mantarı Antalya Korkuteli’nden Antalya İl Tarım ve Orman Müdür V. Gökhan Karaca Antalya tarımında önemli bir yer tutan kültür mantarı yetiştiriciliğinde yaptıkları eğitim ve yayım çalışmaları ile mantarda büyük ekonomik zarara yol açan örümcek ağı hastalığı ve mantar sineği ile mücadele biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin kullanılarak mantar üretimi yapıldığını belirterek,  Mantarın besleyici ve koruyucu özellikleri dolayısıyla sofralarda daha fazla yer alması gerektiğini ve güvenle tüketilebileceğini kaydetti. Korkuteli İlçemizde kültür mantarı 1990’lı yılların başından itibaren ticari olarak yetiştirilmeye başlanmış olup sektör haline gelmenin ilk adımları bu yıllarda atıldığını söyleyen Karaca, ‘Günümüzde ilçemiz yıllık 26 bin ton mantar üretim kapasitesiyle yaklaşık 2600 depoda yaklaşık 1200 üretici ile yetiştiriciliğe devam etmektedir. Üreticilerimizin 122’ si 2019 verilerine göre ÇKS’ ye kayıtlı bulunmaktadır. Yıllık üretim kapasitesiyle Ülkemiz üretiminin 53’ ünü tek başına karşılayan ilçemizde toplam kültür mantarı üretiminin yaklaşık 95’ i şapkalı kültür mantarı (Agaricus bisporus), yaklaşık 5’ i ise istiridye mantarı (Pleurotus ostreatus) olarak bölünmüştür. Korkuteli İlçemizde yıllık 95 bin ton kompost üretimiyle 4 adet Kompost üretim tesisi bulunmaktadır. Üretimin başlıca İstanbul, Ankara, İzmir, Konya gibi büyük şehirlere satışını yapan 21 adet pazarlama firması bulunmaktadır ‘ Dedi. Kültür mantarı yetiştiriciliğinin başlıca sorunları hastalık ve zararlılardan dolayı yaşanan verim kayıpları olduğunu söyleyen Karaca, Hastalık olarak Yeşil Küf, zararlı olarak ise Mantar Sinekleri ile mücadele etmekteyiz. Mantarın fizyolojik yapısı itibari ile pestisitleri kolay tolere edemediğinden dolayı ruhsat alabilen etken madde çok az olup sonuçta pestisit kullanımı çok sınırlı olmaktadır. Bu yüzden mantar depolarında oluşacak ve oluşan hastalık ve zararlılarla mücadele etme konusunda kültürel önlemler temelde sağlanmak suretiyle biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerini tavsiye ediyoruz. MANTAR SİNEĞİ BİYOLOJİK MÜCADELE İLE KONTROL ALTINDA Karaca, Örümcek ağı hastalığı için Pseudomonas fluorescens baktesirini örtü toprağı serildikten sonra sulama suyuyla birlikte Bacillus subtilis Y bakterisi örtü toprağına sulama suyula birlikte uygun dozda kullanıldığını Mantar sinekleri için Beauveria bassiana strain Bb-1 bakterisini örtü toprağına sulama suyuyla birlikte belirtilen dozda kullanıldığını, Mantar sineği için entomopatojenik nematod olan Steinernema feltiae aynı şekilde örtü toprağına sulama suyuyla birlikte uygun dozda kullanıldığını da sözlerine ekledi.
Ülkenin Mantarı Antalya Korkuteli’nden

Ülkenin Mantarı Antalya Korkuteli’nden

Antalya İl Tarım ve Orman Müdür V. Gökhan Karaca Antalya tarımında önemli bir yer tutan kültür mantarı yetiştiriciliğinde yaptıkları eğitim ve yayım çalışmaları ile mantarda büyük ekonomik zarara yol açan örümcek ağı hastalığı ve mantar sineği ile mücadele biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin kullanılarak mantar üretimi yapıldığını belirterek,  Mantarın besleyici ve koruyucu özellikleri dolayısıyla sofralarda daha fazla yer alması gerektiğini ve güvenle tüketilebileceğini kaydetti.

Korkuteli İlçemizde kültür mantarı 1990’lı yılların başından itibaren ticari olarak yetiştirilmeye başlanmış olup sektör haline gelmenin ilk adımları bu yıllarda atıldığını söyleyen Karaca, ‘Günümüzde ilçemiz yıllık 26 bin ton mantar üretim kapasitesiyle yaklaşık 2600 depoda yaklaşık 1200 üretici ile yetiştiriciliğe devam etmektedir. Üreticilerimizin 122’ si 2019 verilerine göre ÇKS’ ye kayıtlı bulunmaktadır. Yıllık üretim kapasitesiyle Ülkemiz üretiminin 53’ ünü tek başına karşılayan ilçemizde toplam kültür mantarı üretiminin yaklaşık 95’ i şapkalı kültür mantarı (Agaricus bisporus), yaklaşık 5’ i ise istiridye mantarı (Pleurotus ostreatus) olarak bölünmüştür. Korkuteli İlçemizde yıllık 95 bin ton kompost üretimiyle 4 adet Kompost üretim tesisi bulunmaktadır. Üretimin başlıca İstanbul, Ankara, İzmir, Konya gibi büyük şehirlere satışını yapan 21 adet pazarlama firması bulunmaktadır ‘ Dedi.

Kültür mantarı yetiştiriciliğinin başlıca sorunları hastalık ve zararlılardan dolayı yaşanan verim kayıpları olduğunu söyleyen Karaca, Hastalık olarak Yeşil Küf, zararlı olarak ise Mantar Sinekleri ile mücadele etmekteyiz. Mantarın fizyolojik yapısı itibari ile pestisitleri kolay tolere edemediğinden dolayı ruhsat alabilen etken madde çok az olup sonuçta pestisit kullanımı çok sınırlı olmaktadır. Bu yüzden mantar depolarında oluşacak ve oluşan hastalık ve zararlılarla mücadele etme konusunda kültürel önlemler temelde sağlanmak suretiyle biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerini tavsiye ediyoruz.

MANTAR SİNEĞİ BİYOLOJİK MÜCADELE İLE KONTROL ALTINDA

Karaca, Örümcek ağı hastalığı için Pseudomonas fluorescens baktesirini örtü toprağı serildikten sonra sulama suyuyla birlikte Bacillus subtilis Y bakterisi örtü toprağına sulama suyula birlikte uygun dozda kullanıldığını Mantar sinekleri için Beauveria bassiana strain Bb-1 bakterisini örtü toprağına sulama suyuyla birlikte belirtilen dozda kullanıldığını, Mantar sineği için entomopatojenik nematod olan Steinernema feltiae aynı şekilde örtü toprağına sulama suyuyla birlikte uygun dozda kullanıldığını da sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.