Serkan Küçükkuru 3 Mart 1924 Bir Devrim Günüdür, Kutlu Olsun

Gündem 03.03.2020 - 18:24, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2471+ kez okundu.
 

Serkan Küçükkuru 3 Mart 1924 Bir Devrim Günüdür, Kutlu Olsun

İbradi Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru 3 Mart tarihli 3 Devrim Yasasının 96. Yılı sebebiyle kutlama mesajı yayınladı.
İbradi Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru 3 Mart tarihli 3 Devrim Yasasının 96. Yılı sebebiyle yayınladığı mesajında şu ifadere yer verdi. Başkan Serkan Küçükkuru, “3 Mart 1924’te üç önemli yasa mecliste kabul edildi, bunlar Hilafetin ilgası, Şeriye ve Evkaf Vekâleti ile Harbiye Vekâlet’inin kaldırılması ve Tevhidi Tedrisat Kanunu’dur. Kuşkusuz ki bu büyük devrim, “Ben cumhuriyeti vicdanımda milli bir sır gibi sakladım” diyen Mustafa Kemal Paşa tarafından, henüz Kurtuluş Savaşı başlamadan önce planlanmış, tasarlanmıştır. Edebiyatımızın ulu çınarı Fazıl Hüsnü Dağlarca, “Çanakkale milli mücadelenin önsözüdür” demektedir. Aslında 3 Mart Devrim Yasaları da “Cumhuriyet Devrimlerimizin Önsözüdür.” 23 Nisan 1920’de meclisimiz açılmış ve yeni kurulacak Türk devletinin halk egemenliğine dayalı olacağı ilan edilmiştir. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilmiş ve devletin yönetim şekli belirlenmiştir fakat Cumhuriyet’in nitelikleri ve tamamlayıcı yasal ve toplumsal değişiklikler henüz hayata geçirilmemiştir, Türkiye nasıl bir Cumhuriyet olacaktır? İslam Cumhuriyeti mi, faşist Cumhuriyet mi, teokratik Cumhuriyet mi, oligarşik Cumhuriyet mi? Bu sorular henüz cevap bulamamıştır. Bu üç yasanın her biri başlı başına birer devrimdir. O yüzden bu üç yasanın kabul edildiği günü kutlayan cumhuriyet aydınları bu yasalara “3 Devrim Yasası” ismini vermiştir. Bugünden baktığımızda bile bu yasaların geçmesinin ne kadar zor olduğu ortadır. Okuma yazma oranı diplerde, yıllarca dini taassupla yetişmiş ve halifeye kul olduğunu düşünen bir ümmete rağmen bu büyük devrim kararlılıkla hayata geçirilmiştir.  Bu üç devrim yasası ile laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temel felsefesi kurulmuştur. Esasında 3 Mart 1924 Laikliğin Türkiye’de filizlenmeye başladığı gündür. 3 Mart Devrimci bir gündür kutlu olsun!” dedi.
İbradi Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru 3 Mart tarihli 3 Devrim Yasasının 96. Yılı sebebiyle kutlama mesajı yayınladı.

İbradi Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru 3 Mart tarihli 3 Devrim Yasasının 96. Yılı sebebiyle yayınladığı mesajında şu ifadere yer verdi. Başkan Serkan Küçükkuru, “3 Mart 1924’te üç önemli yasa mecliste kabul edildi, bunlar Hilafetin ilgası, Şeriye ve Evkaf Vekâleti ile Harbiye Vekâlet’inin kaldırılması ve Tevhidi Tedrisat Kanunu’dur. Kuşkusuz ki bu büyük devrim, “Ben cumhuriyeti vicdanımda milli bir sır gibi sakladım” diyen Mustafa Kemal Paşa tarafından, henüz Kurtuluş Savaşı başlamadan önce planlanmış, tasarlanmıştır.

Edebiyatımızın ulu çınarı Fazıl Hüsnü Dağlarca, “Çanakkale milli mücadelenin önsözüdür” demektedir. Aslında 3 Mart Devrim Yasaları da “Cumhuriyet Devrimlerimizin Önsözüdür.” 23 Nisan 1920’de meclisimiz açılmış ve yeni kurulacak Türk devletinin halk egemenliğine dayalı olacağı ilan edilmiştir. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilmiş ve devletin yönetim şekli belirlenmiştir fakat Cumhuriyet’in nitelikleri ve tamamlayıcı yasal ve toplumsal değişiklikler henüz hayata geçirilmemiştir, Türkiye nasıl bir Cumhuriyet olacaktır? İslam Cumhuriyeti mi, faşist Cumhuriyet mi, teokratik Cumhuriyet mi, oligarşik Cumhuriyet mi? Bu sorular henüz cevap bulamamıştır.

Bu üç yasanın her biri başlı başına birer devrimdir. O yüzden bu üç yasanın kabul edildiği günü kutlayan cumhuriyet aydınları bu yasalara “3 Devrim Yasası” ismini vermiştir.

Bugünden baktığımızda bile bu yasaların geçmesinin ne kadar zor olduğu ortadır. Okuma yazma oranı diplerde, yıllarca dini taassupla yetişmiş ve halifeye kul olduğunu düşünen bir ümmete rağmen bu büyük devrim kararlılıkla hayata geçirilmiştir. 

Bu üç devrim yasası ile laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temel felsefesi kurulmuştur. Esasında 3 Mart 1924 Laikliğin Türkiye’de filizlenmeye başladığı gündür.

3 Mart Devrimci bir gündür kutlu olsun!” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.