Vatandaşın Bankalara Borcu 806 Milyara Ulaştı

Ekonomi 05.10.2020 - 21:26, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2444+ kez okundu.
 

Vatandaşın Bankalara Borcu 806 Milyara Ulaştı

Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında gelirinin önemli bir kısmını kaybeden, bu nedenle de borçlanmaları teşvik edilen vatandaşların bankalara ve finans şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları artmaya devam ediyor.
Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında gelirinin önemli bir kısmını kaybeden, bu nedenle de borçlanmaları teşvik edilen vatandaşların bankalara ve finans şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları artmaya devam ediyor. Vatandaşın bankalara olan borcu 18-25 Eylül haftasında 4,9 milyar lira artarak 806,2 milyar liraya yükseldi. İktidarın, salgına karşı alınan önlemler nedeniyle işini kaybeden, işini kaybetmediği halde geliri azalan, zorunlu izne çıkarılan vatandaşlara temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için bankalardan borçlanmayı adres göstermesi, vatandaşların bankalara olan borcunun yılın ilk 9 ayında yüzde 36,5 oranında büyümesine yol açtı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın yaptığı araştırmaya göre salgın önlemleri, bunun beraberinde artan işsizlik ve hızla artan ekonomik darboğaz nedeniyle vatandaşlar krediler ve kredi kartlarıyla ayakta durmaya çalışıyor. VATANDAŞ BORÇ BATAĞINDA Vatandaşın borcu 18-25 Eylül haftasında 4,9 milyar lira artarak 806,2 milyar liraya yükseldi. Bu borcun 674,2 milyar lirası tüketici kredilerinden, 132 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Söz konusu hafta içerisinde tüketici kredileri 2,6 milyar lira artarken, kredi kartı borçları ise 2,3 milyar lira arttı. Tüketici kredisi ve kredi kartı borçları ise yıl başından bu yana 215,8 milyar lira arttı. Bu dönemde tüketici kredileri 200 milyar lira artarken, kredi kartı borçlarındaki artış ise 16,1 milyar lira oldu. VATANDAŞ BANKALARA 52,4 MİLYAR FAİZ ÖDEDİ Vatandaşlar, bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borçları nedeniyle bu yıl Ocak-Ağustos döneminde bankalara toplam 52,4 milyar lira faiz ödedi. Vatandaşların bankalara hızla borçlandırıldığı AKP döneminde bankalara ödediği faiz toplam 576,7 milyar lirayı buldu. İKTİDAR VATANDAŞIN ÇIĞLIĞINI DUYMALI Her geçen gün derinleşen ekonomik kriz karşısında alım gücünü kaybeden ve borçla borç kapatır hale gelen vatandaş zor günler yaşamaktadır. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; iktidarı vatandaşın çığlığını duymaya ve gerekli çözümleri üretmeye davete diyoruz. Aksi halde giderek artan ekonomik kriz vatandaşın üzerindeki yükü arttıracak telafisi zor sosyal ve ekonomik yaralara sebep olacaktır. Mehmet Balık  Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı
Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında gelirinin önemli bir kısmını kaybeden, bu nedenle de borçlanmaları teşvik edilen vatandaşların bankalara ve finans şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları artmaya devam ediyor.

Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında gelirinin önemli bir kısmını kaybeden, bu nedenle de borçlanmaları teşvik edilen vatandaşların bankalara ve finans şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları artmaya devam ediyor. Vatandaşın bankalara olan borcu 18-25 Eylül haftasında 4,9 milyar lira artarak 806,2 milyar liraya yükseldi.

İktidarın, salgına karşı alınan önlemler nedeniyle işini kaybeden, işini kaybetmediği halde geliri azalan, zorunlu izne çıkarılan vatandaşlara temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için bankalardan borçlanmayı adres göstermesi, vatandaşların bankalara olan borcunun yılın ilk 9 ayında yüzde 36,5 oranında büyümesine yol açtı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın yaptığı araştırmaya göre salgın önlemleri, bunun beraberinde artan işsizlik ve hızla artan ekonomik darboğaz nedeniyle vatandaşlar krediler ve kredi kartlarıyla ayakta durmaya çalışıyor.

VATANDAŞ BORÇ BATAĞINDA

Vatandaşın borcu 18-25 Eylül haftasında 4,9 milyar lira artarak 806,2 milyar liraya yükseldi. Bu borcun 674,2 milyar lirası tüketici kredilerinden, 132 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Söz konusu hafta içerisinde tüketici kredileri 2,6 milyar lira artarken, kredi kartı borçları ise 2,3 milyar lira arttı. Tüketici kredisi ve kredi kartı borçları ise yıl başından bu yana 215,8 milyar lira arttı. Bu dönemde tüketici kredileri 200 milyar lira artarken, kredi kartı borçlarındaki artış ise 16,1 milyar lira oldu.

VATANDAŞ BANKALARA 52,4 MİLYAR FAİZ ÖDEDİ

Vatandaşlar, bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borçları nedeniyle bu yıl Ocak-Ağustos döneminde bankalara toplam 52,4 milyar lira faiz ödedi. Vatandaşların bankalara hızla borçlandırıldığı AKP döneminde bankalara ödediği faiz toplam 576,7 milyar lirayı buldu.

İKTİDAR VATANDAŞIN ÇIĞLIĞINI DUYMALI

Her geçen gün derinleşen ekonomik kriz karşısında alım gücünü kaybeden ve borçla borç kapatır hale gelen vatandaş zor günler yaşamaktadır. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; iktidarı vatandaşın çığlığını duymaya ve gerekli çözümleri üretmeye davete diyoruz. Aksi halde giderek artan ekonomik kriz vatandaşın üzerindeki yükü arttıracak telafisi zor sosyal ve ekonomik yaralara sebep olacaktır.

Mehmet Balık  Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.