97 Yıl Önce Lozan Dan Bu Güne

24.07.2020 - 00:36, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2752+ kez okundu.
 

97 Yıl Önce Lozan Dan Bu Güne

Bu gün AKP nin rahatsız olduğu konuların başında Lozan Antlaşması gelmektedir. Lozan'ı bir türlü kabullenemeyen AKP iktidarı sürekli Lozan ile ilgili aslı olmayan bilgileri algı oluşturmak için ortaya atmaktadır. Örneğin sıkça şunu dillendiriyorlar. "Lozan Antlaşması ile biz yabancılara topraklarımızın bir kısmını kaptırdık" oysa Lozan Antlaşması ile bir metrekare toprak verilmemiştir. Bu doğru olmayan bilgiyi aktaranlara sorsanız nereleri kaybettik diye size asla cevap veremezler. 1922 yılında kazanılan askeri zaferden sonra ülke ekonomik ve sosyal yönden geliştirilmesi gerekiyordu. Lozan'da yapılan konferansa emperyal ülkelerin tek amaçları vardı. Askeri müdahale ile elimizden alamadıkları topraklarımızı Lozan'da bu konferans yoluyla almaktı. İtilaf Devletleri Lozan'a TBMM Hükümeti üzerinde baskı kurmak için İstanbul Hükümeti'ni de davet ettiler. Bu duruma tepki gösteren TBMM Hükümeti, 1 Kasım 1922'de saltanatı kaldırdı. Böylelikle İstanbul Hükümetini geçersiz kıldı. Lozan’ın kazanımları günümüzde mazlum ülkeler için ne anlama geldiği daha iyi anlaşılmaktadır. Emperyalist devletlerin ve işbirlikçilerinin gerek askari, gerekse baskı yolu ile ülkeleri sömürgeleştirme istekleri tavırlarına karşı duruş demektir Lozan.  İkinci bir kurtuluş savaşı mücadelesi veren İsmet İNÖNÜ başkanlığındaki komisyonun marifeti ile 24 Temmuz 1923 yılında antlaşma imzalandı. Osmanlının bize bela ettiği kapitilasyonlar kaldırıldı, bu gün ki sınırlarımız çizildi, bağımsızlığımızı kazandık. Artık hasta adam devri kapandı. Yeni Türk Devleti bütün kurumları ile sosyal devlet olma yolunda ilk adımını atı. Ankara'nın başkent  olması, Cumhuriyetin ilanı ve devrimler. O gün o şartlarda Türkiye Cumhuriyetinin tapusu yerine geçecek olan Lozan Barış Antlaşmasını bir kenara bırakarak 2020 yılı 24 Temmuz gününde Ayasofya Müzesinin açılışını kutluyor olmamız manidardır. 97. Yıl...                                                                                                        Eğitim İş Sendikası Antalya Şube Yönetim Kurulu

Bu gün AKP nin rahatsız olduğu konuların başında Lozan Antlaşması gelmektedir. Lozan'ı bir türlü kabullenemeyen AKP iktidarı sürekli Lozan ile ilgili aslı olmayan bilgileri algı oluşturmak için ortaya atmaktadır.

Örneğin sıkça şunu dillendiriyorlar. "Lozan Antlaşması ile biz yabancılara topraklarımızın bir kısmını kaptırdık" oysa Lozan Antlaşması ile bir metrekare toprak verilmemiştir. Bu doğru olmayan bilgiyi aktaranlara sorsanız nereleri kaybettik diye size asla cevap veremezler.

1922 yılında kazanılan askeri zaferden sonra ülke ekonomik ve sosyal yönden geliştirilmesi gerekiyordu. Lozan'da yapılan konferansa emperyal ülkelerin tek amaçları vardı. Askeri müdahale ile elimizden alamadıkları topraklarımızı Lozan'da bu konferans yoluyla almaktı.

İtilaf Devletleri Lozan'a TBMM Hükümeti üzerinde baskı kurmak için İstanbul Hükümeti'ni de davet ettiler. Bu duruma tepki gösteren TBMM Hükümeti, 1 Kasım 1922'de saltanatı kaldırdı. Böylelikle İstanbul Hükümetini geçersiz kıldı.

Lozan’ın kazanımları günümüzde mazlum ülkeler için ne anlama geldiği daha iyi anlaşılmaktadır. Emperyalist devletlerin ve işbirlikçilerinin gerek askari, gerekse baskı yolu ile ülkeleri sömürgeleştirme istekleri tavırlarına karşı duruş demektir Lozan. 

İkinci bir kurtuluş savaşı mücadelesi veren İsmet İNÖNÜ başkanlığındaki komisyonun marifeti ile 24 Temmuz 1923 yılında antlaşma imzalandı. Osmanlının bize bela ettiği kapitilasyonlar kaldırıldı, bu gün ki sınırlarımız çizildi, bağımsızlığımızı kazandık.

Artık hasta adam devri kapandı. Yeni Türk Devleti bütün kurumları ile sosyal devlet olma yolunda ilk adımını atı. Ankara'nın başkent  olması, Cumhuriyetin ilanı ve devrimler.

O gün o şartlarda Türkiye Cumhuriyetinin tapusu yerine geçecek olan Lozan Barış Antlaşmasını bir kenara bırakarak 2020 yılı 24 Temmuz gününde Ayasofya Müzesinin açılışını kutluyor olmamız manidardır. 97. Yıl...                                                                                                       

Eğitim İş Sendikası Antalya Şube Yönetim Kurulu

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.