Antalya’nın “Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri”ne Kayıtlı Unsur Sayısı 40’a Yükseldi

Asayiş (Antalya Haber Takip ) - Antalya Haber Takip | 28.02.2024 - 19:16, Güncelleme: 28.02.2024 - 19:16 2006+ kez okundu.
 

Antalya’nın “Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri”ne Kayıtlı Unsur Sayısı 40’a Yükseldi

Sayısı 40’a Yükseldi Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO, 2003 yılında, temel amacı yaşayan kültürel mirası korumak olan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul etmiştir.
antalyahabertakip.com - Somut olmayan kültürel miras; toplulukların, grupların, kimi durumlarda bireylerin kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamaları, temsilleri, anlatımları, bilgileri ve becerileri ile bunlara ilişkin araç gereç ve kültürel mekânların da içinde bulunduğu unsurlar şeklinde tanımlanabilir. Somut olmayan kültürel miras, bir anlamda insanlığın kuşaktan kuşağa aktardığı, aktararak yaşattığı, ortak belleğidir. Ülkemiz, 2006 yılında UNESCO-Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine resmen taraf olmuştur. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında, 2008 yılında SOKÜM Antalya İl Tespit Kurulu oluşturulmuştur. Bu kurulun gerçekleştirmiş olduğu   çalışmalar sonucu Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras değerlerinin kayıt altına alındığı “Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri”ne, Antalya’dan toplam -40- unsurun kaydı gerçekleştirilmiştir. Somut Olmayan Kültürel Miras Antalya İl Tespit Kurulu’nun 2023 yılında gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar sonucu, Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras değerlerinin kayıt altına alındığı “Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri”ne Antalya’dan 15 unsurun daha kaydı gerçekleştirildi. 1)Alanya Yöresi Geleneksel İpek Kültürü 2)Altın Lüppe Yapımcılığı 3)Antalya Usulü Serpme Börek ve Serpme Börekçilik 4)Aşure Yapımı ve Dağıtılması Geleneği 5)Barak Kilimi Dokumacılığı 6)Devecilik Kültürü ve Geleneksel Deve Gösterileri 7)Elmalı Abdal Musa Anma Etkinlikleri 8)Elmalı Yöresi Gaziler Helvası 9)Geleneksel Düğmeli Yapım Sistemi 10)Geleneksel Sedir Katranı Yapımcılığı 11)Hayır Pişisi Geleneği 12)Iklığ Yapımı ve İcrası 13)İbradı Holuşkası Yapım Gelenekleri 14)Serik Bıçağı Yapımcılığı 15)Yanıksı Dondurma Yapımcılığı Başlıklı dosyaların Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce envantere kabul işlemlerinin tamamlanmasıyla Antalya’nın “Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri”ne kayıtlı unsur sayısı 40’a yükselmiş oldu.
Sayısı 40’a Yükseldi Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO, 2003 yılında, temel amacı yaşayan kültürel mirası korumak olan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul etmiştir.

antalyahabertakip.com - Somut olmayan kültürel miras; toplulukların, grupların, kimi durumlarda bireylerin kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamaları, temsilleri, anlatımları, bilgileri ve becerileri ile bunlara ilişkin araç gereç ve kültürel mekânların da içinde bulunduğu unsurlar şeklinde tanımlanabilir. Somut olmayan kültürel miras, bir anlamda insanlığın kuşaktan kuşağa aktardığı, aktararak yaşattığı, ortak belleğidir. Ülkemiz, 2006 yılında UNESCO-Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine resmen taraf olmuştur.

Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında, 2008 yılında SOKÜM Antalya İl Tespit Kurulu oluşturulmuştur. Bu kurulun gerçekleştirmiş olduğu   çalışmalar sonucu Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras değerlerinin kayıt altına alındığı “Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri”ne, Antalya’dan toplam -40- unsurun kaydı gerçekleştirilmiştir.

Somut Olmayan Kültürel Miras Antalya İl Tespit Kurulu’nun 2023 yılında gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar sonucu, Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras değerlerinin kayıt altına alındığı “Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri”ne Antalya’dan 15 unsurun daha kaydı gerçekleştirildi.

1)Alanya Yöresi Geleneksel İpek Kültürü

2)Altın Lüppe Yapımcılığı
3)Antalya Usulü Serpme Börek ve Serpme Börekçilik
4)Aşure Yapımı ve Dağıtılması Geleneği
5)Barak Kilimi Dokumacılığı
6)Devecilik Kültürü ve Geleneksel Deve Gösterileri
7)Elmalı Abdal Musa Anma Etkinlikleri
8)Elmalı Yöresi Gaziler Helvası
9)Geleneksel Düğmeli Yapım Sistemi
10)Geleneksel Sedir Katranı Yapımcılığı
11)Hayır Pişisi Geleneği
12)Iklığ Yapımı ve İcrası
13)İbradı Holuşkası Yapım Gelenekleri
14)Serik Bıçağı Yapımcılığı

15)Yanıksı Dondurma Yapımcılığı

Başlıklı dosyaların Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce envantere kabul işlemlerinin tamamlanmasıyla Antalya’nın “Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri”ne kayıtlı unsur sayısı 40’a yükselmiş oldu.

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.