CHP’li Budak: Düğün Salonu İşletmecileri Batma Noktasında

Politika 09.09.2020 - 20:39, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 1751+ kez okundu.
 

CHP’li Budak: Düğün Salonu İşletmecileri Batma Noktasında

Sokak Düğünlerinin Faturası Salon İşletmecilerine Çıktı
Covid-19 vakalarının son dönemde hızlı bir tırmanış göstermesi nedeniyle düğünlerin nikâh merasimi ile sınırlanması düğün salonu işletmecilerini iflasın eşiğine getirdi. CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak verdiği soru önergesinde söz konusu esnafın batma noktasına geldiğini belirterek, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan bunu önlemek için hangi önlemlerin alındığını sordu. Budak, TBMM Başkanlığına verdiği önergede şu ifadelere yer verdi: “Son haftalarda ülke çapında Covid-19 vakalarının hızlı bir artış gösterdiği gerekçesiyle İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği genelge ile 4 Eylül Cuma günü itibariyle sünnet düğünü, kına gecesi, nişan ve benzeri etkinliklere müsaade edilmeyeceği duyurulmuş, düğünlerin ise bir saati aşmamak şartıyla nikah merasimi şeklinde yapılacağı belirtilmiştir. SADECE 55 GÜN İŞ YAPABİLDİLER Mart ayı itibariyle alınan tedbirler çerçevesinde 107 gün kapalı kalan düğün salonu işletmecileri açıldıktan sadece 55 gün sonra İçişleri Bakanlığı genelgesi ile yeniden faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmışlardır. Kapalı kaldıkları süre zarfında işletmelerini Covid-19 tedbirlerine uygun hale getirmek için çeşitli masraflar yapan düğün salonu işletmecileri, son genelgeyle resmen kapanmasalar bile faaliyetleri fiilen bitme noktasına gelmiştir. Düğün salonu işleten esnaf, art arda iptaller yaşamaları nedeniyle alınan kaporaları müşterilere iade etmekte zorlandıklarından ve bu nedenle müşterileriyle mahkemelik olduklarından yakınmaktadır. İşletmeciler, özellikle sokak düğünlerinde maske ve mesafe kurallarına uyulmamasının faturasının kendilerine kesilmesinden de rahatsız durumdalar. Elbette halk sağlığı için gereken önlemlerin alınmasına karşı değiliz. Ama esnafımızı da kaderine terk edemeyiz.” Budak, önergede şu sorulara yer verdi: “Düğün salonu işletmecilerinin yaşadığı mağduriyeti giderebilmek için Bakanlığınız tarafından hangi önlemler alınmıştır? Alınmadıysa bu konuda bir çalışma başlatılacak mıdır? Bu sektörden geçimini sağlayan iş kolları da dahil olacak şekilde kira, fatura, vergi gibi ödemelerin durdurulması ve kredi yapılandırma/erteleme yolunun açılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile koordineli bir çalışma yapılmakta mıdır?”
Sokak Düğünlerinin Faturası Salon İşletmecilerine Çıktı

Covid-19 vakalarının son dönemde hızlı bir tırmanış göstermesi nedeniyle düğünlerin nikâh merasimi ile sınırlanması düğün salonu işletmecilerini iflasın eşiğine getirdi. CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak verdiği soru önergesinde söz konusu esnafın batma noktasına geldiğini belirterek, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan bunu önlemek için hangi önlemlerin alındığını sordu.

Budak, TBMM Başkanlığına verdiği önergede şu ifadelere yer verdi:

“Son haftalarda ülke çapında Covid-19 vakalarının hızlı bir artış gösterdiği gerekçesiyle İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği genelge ile 4 Eylül Cuma günü itibariyle sünnet düğünü, kına gecesi, nişan ve benzeri etkinliklere müsaade edilmeyeceği duyurulmuş, düğünlerin ise bir saati aşmamak şartıyla nikah merasimi şeklinde yapılacağı belirtilmiştir.

SADECE 55 GÜN İŞ YAPABİLDİLER

Mart ayı itibariyle alınan tedbirler çerçevesinde 107 gün kapalı kalan düğün salonu işletmecileri açıldıktan sadece 55 gün sonra İçişleri Bakanlığı genelgesi ile yeniden faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmışlardır.

Kapalı kaldıkları süre zarfında işletmelerini Covid-19 tedbirlerine uygun hale getirmek için çeşitli masraflar yapan düğün salonu işletmecileri, son genelgeyle resmen kapanmasalar bile faaliyetleri fiilen bitme noktasına gelmiştir. Düğün salonu işleten esnaf, art arda iptaller yaşamaları nedeniyle alınan kaporaları müşterilere iade etmekte zorlandıklarından ve bu nedenle müşterileriyle mahkemelik olduklarından yakınmaktadır. İşletmeciler, özellikle sokak düğünlerinde maske ve mesafe kurallarına uyulmamasının faturasının kendilerine kesilmesinden de rahatsız durumdalar.

Elbette halk sağlığı için gereken önlemlerin alınmasına karşı değiliz. Ama esnafımızı da kaderine terk edemeyiz.”

Budak, önergede şu sorulara yer verdi:

“Düğün salonu işletmecilerinin yaşadığı mağduriyeti giderebilmek için Bakanlığınız tarafından hangi önlemler alınmıştır? Alınmadıysa bu konuda bir çalışma başlatılacak mıdır? Bu sektörden geçimini sağlayan iş kolları da dahil olacak şekilde kira, fatura, vergi gibi ödemelerin durdurulması ve kredi yapılandırma/erteleme yolunun açılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile koordineli bir çalışma yapılmakta mıdır?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.