İktidar Ve Patronlar Ücretin Asgarisinin Pazarlığını Yapmaktan Vazgeçmelidir!

Ekonomi 15.12.2020 - 17:11, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2261+ kez okundu.
 

İktidar Ve Patronlar Ücretin Asgarisinin Pazarlığını Yapmaktan Vazgeçmelidir!

Ülkemizde milyonları etkilen en büyük ücret pazarlığı yapılmaktadır. İktidar ve patronların işçilere ücretin asgarisini bile vermek istemediği anlaşılmaktadır.
Ülkemizde milyonları etkilen en büyük ücret pazarlığı yapılmaktadır. İktidar ve patronların işçilere ücretin asgarisini bile vermek istemediği anlaşılmaktadır. Asgari ücret uygulamasının emekçilerin ücretlerini belirli bir düzeyin altına inmemesini engellemek için 2021 asgari ücret görüşmelerinin ikinci görüşmeleri başlamıştır. Ancak asgari ücretle geçinmeye çalışıp, yaşam koşulları açsından azami sefaletle boğuşan milyonlar için ekonomik mucizeler yaratmayacaktır. Asgari ücret, sermayeden yana, onun sorunlarını giderme amacıyla değil, insanca bir yaşamı hak eden emekçilerin gereksinimlerine göre saptanmalıdır. “Asgari ücret”, işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. gereksinimlerini günün fiyatları üzerinden “en az düzeyde karşılama”ya yettiği varsayılan, bir çalışma günü veya bir aylık çalışmaya ödenmesi gereken yasal ücretin belirlenmesidir. Asgari ücret “en az düzeyde karşılama” anlamıyla bir köle ücreti olduğunu belirtiyoruz. Artan döviz kurları ve yaşanan yüksek enflasyon en çok asgari ücretle geçinen milyonlarca emekçiyi etkiledi. TÜİK’e göre bile son bir yılda gıda fiyatları son bir yılda yüzde 21 oranında arttı. Bizim yaptığımız araştırmaya göre ise en fazla tüketilen gıda maddelerinin fiyatında son bir yılda yüzde 32’ye yakın artış oldu. Dört kişilik ailenin açlık sınırı Kamu-Ar araştırmalarına göre 3.100 lirayı aştı. Yine son bir yılda elektrik ve doğalgaza yüzde 30’dan fazla zam geldi. Ocak ayından bugüne döviz kurlarında yaşanan artış ise yüzde 32,77 oranında gerçekleşti. Asgari ücret döviz kuru karşısında 100 dolar değer kaybetti. Bugüne kadar asgari ücrete yapılan artışların büyük kısmı, ekonomik teşvikler, istihdam destekleri, patronlara yönelik vergi ve sigorta primi afları üzerinden sağlandı. Bu nedenle asgari ücrette vergi kesintisine son verilmelidir. 2021 yılı için asgari ücretin net olarak en az 3 bin 720 lira olarak belirlenmelidir. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; 2021 asgari ücreti hangi oranda artarsa artsın, ekonomik kriz ve pandemi koşullarında azalmaya devam edecek ücretler milyonlarca emekçinin sefalet ücreti olmayı sürdürecektir. Mehmet Balık Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı
Ülkemizde milyonları etkilen en büyük ücret pazarlığı yapılmaktadır. İktidar ve patronların işçilere ücretin asgarisini bile vermek istemediği anlaşılmaktadır.

Ülkemizde milyonları etkilen en büyük ücret pazarlığı yapılmaktadır. İktidar ve patronların işçilere ücretin asgarisini bile vermek istemediği anlaşılmaktadır.

Asgari ücret uygulamasının emekçilerin ücretlerini belirli bir düzeyin altına inmemesini engellemek için 2021 asgari ücret görüşmelerinin ikinci görüşmeleri başlamıştır. Ancak asgari ücretle geçinmeye çalışıp, yaşam koşulları açsından azami sefaletle boğuşan milyonlar için ekonomik mucizeler yaratmayacaktır.

Asgari ücret, sermayeden yana, onun sorunlarını giderme amacıyla değil, insanca bir yaşamı hak eden emekçilerin gereksinimlerine göre saptanmalıdır.

“Asgari ücret”, işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. gereksinimlerini günün fiyatları üzerinden “en az düzeyde karşılama”ya yettiği varsayılan, bir çalışma günü veya bir aylık çalışmaya ödenmesi gereken yasal ücretin belirlenmesidir. Asgari ücret “en az düzeyde karşılama” anlamıyla bir köle ücreti olduğunu belirtiyoruz.

Artan döviz kurları ve yaşanan yüksek enflasyon en çok asgari ücretle geçinen milyonlarca emekçiyi etkiledi.

TÜİK’e göre bile son bir yılda gıda fiyatları son bir yılda yüzde 21 oranında arttı. Bizim yaptığımız araştırmaya göre ise en fazla tüketilen gıda maddelerinin fiyatında son bir yılda yüzde 32’ye yakın artış oldu.

Dört kişilik ailenin açlık sınırı Kamu-Ar araştırmalarına göre 3.100 lirayı aştı.

Yine son bir yılda elektrik ve doğalgaza yüzde 30’dan fazla zam geldi.

Ocak ayından bugüne döviz kurlarında yaşanan artış ise yüzde 32,77 oranında gerçekleşti.

Asgari ücret döviz kuru karşısında 100 dolar değer kaybetti.

Bugüne kadar asgari ücrete yapılan artışların büyük kısmı, ekonomik teşvikler, istihdam destekleri, patronlara yönelik vergi ve sigorta primi afları üzerinden sağlandı.

Bu nedenle asgari ücrette vergi kesintisine son verilmelidir. 2021 yılı için asgari ücretin net olarak en az 3 bin 720 lira olarak belirlenmelidir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; 2021 asgari ücreti hangi oranda artarsa artsın, ekonomik kriz ve pandemi koşullarında azalmaya devam edecek ücretler milyonlarca emekçinin sefalet ücreti olmayı sürdürecektir.

Mehmet Balık Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.