Korkuteli’nde Çiftçilerin Yüzü Modern Sulamayla Gülüyor

Asayiş 02.04.2021 - 20:49, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2655+ kez okundu.
 

Korkuteli’nde Çiftçilerin Yüzü Modern Sulamayla Gülüyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından 2015 ve 2018 yıllarında hizmete alınan Korkuteli
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından 2015 ve 2018 yıllarında hizmete alınan Korkuteli Sulaması Rehabilitasyonu ve Korkuteli Sulaması Rehabilitasyonu 2. Kısım projeleri ülke ekonomisine 326 milyon 43 bin 560 TL fayda sağladı. Devlet Su işleri Genel Müdürü Kaya Yıldız yaptığı açıklamada;  “Korkuteli Barajı ve Sulaması 1976 Yılında tamamlanarak hizmete girmiş olup sulama şebekesi açık kanal ve kanaletli olarak yapılmıştır. Korkuteli ovasında son yıllarda gerek yörenin meyvecilik konusunda atak yapması sonucu yeni tesis edilen meyve bahçeleriyle, gerekse yöre ikliminin kurak gitmesi ve beklenen yağışların olmaması nedeniyle mevcut olan yaklaşık 3000 hektarlık meyveye sadece 3 kez su verilebilmekte, meyve haricindeki diğer tek yıllık ürünlere su verilememektedir. Geçmişte yapılan sulama şebekelerine güvenilerek tesis edilen meyve bahçelerinde susuzluktan dolayı verim kaybı oluşmuş, bazı meyve ağaçları kurumuş ve tamamen elden çıkmıştır. Eski tip kanaletli sulama sisteminin yöredeki vatandaşlarca boruluya çevrilmesi için yoğun bir talepte bulunulması neticesinde sulama rehabilitasyonu işi ihale edilmiştir. Proje kapsamında vahşi sulama yöntemiyle yapılan sulama, basınçlı ve borulu sisteme dönüştürülmüştür. Korkuteli Sulaması Rehabilitasyonu Projesi ilk etabında 56 bin 860 dekar, ikinci etapta ise 6 bin 860 dekar olmak üzere toplamda 63 bin 720 dekar tarım alanı modern sistemlerle sulamaktadır. Rehabilitasyon projesinin en önemli faydaları su tasarrufu, üründe verim, kalite artışı ve ürün maliyetleri ile genel maliyetlerde düşüş olmuştur. Ayrıca modern sulama yönteminin hayata geçirilmesi ile birlikte vahşi sulama yöntemlerinin toprak yapısı üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerinde önüne geçilmesinin yanı sıra aşırı su kullanımına bağlı olarak toprakta oluşacak çoraklaşmanında önüne geçilmiştir. Değişen sulama yapısıyla birlikte ürünün ihtiyacı kadar su verilmeye başlanmış, böylece ürünün aşırı sulanmasından kaynaklanan kök çürüklüğü hastalığının önüne geçilmiştir. Rehabilitasyon projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte nadasa bırakılan tarım alanı kalmadığı gibi daha önce ekimi yapılmayan patates, fasulye ve mısır gibi ürünlerinde ekimi yapılmaya başlanmıştır. Ülkemizde uygulanan ilk projelerden olan scada sistemi ile bütün sistem tek bir merkezden kontrol edilebilmekte, ihtiyaç ve arızlara kısa sürede yanıt verilebilmektedir. Hidrantlar güneş enerjisi ile çalışmakta ve ön ödemeli kartlı sistemle kartlar okutulup çiftçilerimiz suyunu alabilmektedir. Proje 7 bin 646 kişiye istihdam sağlamakla birlikte, işletmeye alındığı tarihlerden itibaren ülke ekonomisine toplamda 326 milyon 43 bin 560 TL katkıda bulunmuştur.” Dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından 2015 ve 2018 yıllarında hizmete alınan Korkuteli

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından 2015 ve 2018 yıllarında hizmete alınan Korkuteli Sulaması Rehabilitasyonu ve Korkuteli Sulaması Rehabilitasyonu 2. Kısım projeleri ülke ekonomisine 326 milyon 43 bin 560 TL fayda sağladı.

Devlet Su işleri Genel Müdürü Kaya Yıldız yaptığı açıklamada;  “Korkuteli Barajı ve Sulaması 1976 Yılında tamamlanarak hizmete girmiş olup sulama şebekesi açık kanal ve kanaletli olarak yapılmıştır. Korkuteli ovasında son yıllarda gerek yörenin meyvecilik konusunda atak yapması sonucu yeni tesis edilen meyve bahçeleriyle, gerekse yöre ikliminin kurak gitmesi ve beklenen yağışların olmaması nedeniyle mevcut olan yaklaşık 3000 hektarlık meyveye sadece 3 kez su verilebilmekte, meyve haricindeki diğer tek yıllık ürünlere su verilememektedir. Geçmişte yapılan sulama şebekelerine güvenilerek tesis edilen meyve bahçelerinde susuzluktan dolayı verim kaybı oluşmuş, bazı meyve ağaçları kurumuş ve tamamen elden çıkmıştır.

Eski tip kanaletli sulama sisteminin yöredeki vatandaşlarca boruluya çevrilmesi için yoğun bir talepte bulunulması neticesinde sulama rehabilitasyonu işi ihale edilmiştir. Proje kapsamında vahşi sulama yöntemiyle yapılan sulama, basınçlı ve borulu sisteme dönüştürülmüştür.

Korkuteli Sulaması Rehabilitasyonu Projesi ilk etabında 56 bin 860 dekar, ikinci etapta ise 6 bin 860 dekar olmak üzere toplamda 63 bin 720 dekar tarım alanı modern sistemlerle sulamaktadır.

Rehabilitasyon projesinin en önemli faydaları su tasarrufu, üründe verim, kalite artışı ve ürün maliyetleri ile genel maliyetlerde düşüş olmuştur. Ayrıca modern sulama yönteminin hayata geçirilmesi ile birlikte vahşi sulama yöntemlerinin toprak yapısı üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerinde önüne geçilmesinin yanı sıra aşırı su kullanımına bağlı olarak toprakta oluşacak çoraklaşmanında önüne geçilmiştir.

Değişen sulama yapısıyla birlikte ürünün ihtiyacı kadar su verilmeye başlanmış, böylece ürünün aşırı sulanmasından kaynaklanan kök çürüklüğü hastalığının önüne geçilmiştir.

Rehabilitasyon projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte nadasa bırakılan tarım alanı kalmadığı gibi daha önce ekimi yapılmayan patates, fasulye ve mısır gibi ürünlerinde ekimi yapılmaya başlanmıştır.

Ülkemizde uygulanan ilk projelerden olan scada sistemi ile bütün sistem tek bir merkezden kontrol edilebilmekte, ihtiyaç ve arızlara kısa sürede yanıt verilebilmektedir. Hidrantlar güneş enerjisi ile çalışmakta ve ön ödemeli kartlı sistemle kartlar okutulup çiftçilerimiz suyunu alabilmektedir.

Proje 7 bin 646 kişiye istihdam sağlamakla birlikte, işletmeye alındığı tarihlerden itibaren ülke ekonomisine toplamda 326 milyon 43 bin 560 TL katkıda bulunmuştur.” Dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.