İbrahim ÖZBEK
Köşe Yazarı
İbrahim ÖZBEK
 

Corona İçin Mücbir Sebep Olmalı

Türkiye’de şu an için kafe, bar, sinema, tiyatro, müzikli lokanta, spor salonları vb. yerlerin belirsiz süreli kapatılması yine bazı ülkelere uçuşların askıya alınması, ticari olarak bu alanlarda faaliyet gösteren vergi mükelleflerine ekonomik olarak yansıması olumsuz olacaktır. Öte yandan virüsün tedavisinin bulunmaması belirsizliği gelecek dönemde neler yaşanacağı konusunda soru işaretleri oluşturmaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde Devletimizin virüsle mücadele aldığı önemlerin yanı sıra Vergi Usul Kanunu’nun 15. maddesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı, mücbir sebep sayılan haller nedeniyle mücbir sebep hali ilân etmeye ve bu sürede vergi ödevlerinden yerine getirilemeyecek olanları tespit etmeye, dair yetkisini virüsün seyrine bağlı olarak mücbir sebep hali ilan ederek kullanabilir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 13. maddesine mücbir sebep vergilendirmeye ilişkin sorumlukları mücbir sebep süresi boyunca ertelemektedir. Mücbir sebep halleri vergi mükellefleri, vergi sorumluları ve ceza muhatapları bakımından bir korunma hakkıdır. Bu anlamda yürütme virüsün vergi mükellef ve sorumluları üzerinde olası etkilerin dikkate alarak belirli bölge, sektör veya mükellefler için mücbir sebep halini ilan etmesini BEKLEMEKTEYİZ...!  
Ekleme Tarihi: 19 Mart 2020 - Perşembe

Corona İçin Mücbir Sebep Olmalı

Türkiye’de şu an için kafe, bar, sinema, tiyatro, müzikli lokanta, spor salonları vb. yerlerin belirsiz süreli kapatılması yine bazı ülkelere uçuşların askıya alınması, ticari olarak bu alanlarda faaliyet gösteren vergi mükelleflerine ekonomik olarak yansıması olumsuz olacaktır. Öte yandan virüsün tedavisinin bulunmaması belirsizliği gelecek dönemde neler yaşanacağı konusunda soru işaretleri oluşturmaktadır.

Bu açıdan değerlendirildiğinde Devletimizin virüsle mücadele aldığı önemlerin yanı sıra Vergi Usul Kanunu’nun 15. maddesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı, mücbir sebep sayılan haller nedeniyle mücbir sebep hali ilân etmeye ve bu sürede vergi ödevlerinden yerine getirilemeyecek olanları tespit etmeye, dair yetkisini virüsün seyrine bağlı olarak mücbir sebep hali ilan ederek kullanabilir.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 13. maddesine mücbir sebep vergilendirmeye ilişkin sorumlukları mücbir sebep süresi boyunca ertelemektedir. Mücbir sebep halleri vergi mükellefleri, vergi sorumluları ve ceza muhatapları bakımından bir korunma hakkıdır. Bu anlamda yürütme virüsün vergi mükellef ve sorumluları üzerinde olası etkilerin dikkate alarak belirli bölge, sektör veya mükellefler için mücbir sebep halini ilan etmesini BEKLEMEKTEYİZ...!

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.