31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü, Sigarayı Bırak

Sağlık 31.05.2019 - 22:47, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2731+ kez okundu.
 

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü, Sigarayı Bırak

31 Mayıs tarihi,  tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiştir. Tütün kullanımı, hem kadınlarda hem erkeklerde koroner kalp hastalığı, inme, yüksek tansiyon ve periferik vasküler hastalıklar açısından değiştirilebilir risk faktörlerinin başında gelmektedir. Tütün kullananlarda kalp hastalığı riski, kullanmayanlara göre 2-4, inme riski de 2-3 kat daha fazladır. Bu risk gençler de dahil tüm yaş gruplarını kapsamaktadır.  Tüm bu riskler göz önünde bulundurularak tütünle mücadele ile bağımlılıktan uzak, sağlıklı nesillerin yetişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Ülkemizde tütünle mücadele alanında yürütülen çalışmalar, 3 temel strateji üzerine kurulmaktadır.    Çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin tütün ürünlerine başlamalarının önlenmesi, Tütün ürünü kullananlara bırakmaları için destek sağlanması,  Öncelikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun tamamının tütün dumanından pasif maruziyetinin önlenmesi. İlimizde Vatandaşlarımızın tütün dumanından pasif maruziyetini önlemek ve temiz hava soluma hakkını korumak amacıyla 4207 saylı Kanun kapsamında tütün ürünlerinin kullanımının yasak olduğu yerlere yönelik olarak 7 gün 24 saat denetimler yapılmaktadır. Denetim ekiplerimiz tarafından, belirli bir plan dahilinde gerçekleştirilen rutin denetimlerin yanı sıra,  ALO 184 SABİM Tütün İhbar Hattı ve Yeşil Dedektör Mobil uygulaması üzerinden gelen ihbarlara yönelik de denetimler sürdürülmektedir. Yürütülen koruma ve önleme çalışmalarının yanı sıra tütün ürünü kullanan bireyler bırakmaları için teşvik edilmekte ve bırakmak isteyenlere ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla destek sağlanmaktadır. Sigara Bırakma Polikliniklerinde sigarayı bırakmaya karar vermiş kişilere danışma ve destek hizmetleri doğrudan verilmekte, kişiye uygun tedavi yöntemi ile kişi takipleri yapılmaktadır. İlimizde; Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi  Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Merkezi Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Atatürk Devlet Hastanesi Kemer Devlet Hastanesi Kepez Devlet Hastanesi Kepez Sağlıklı Hayat Merkezi Kumluca Devlet Hastanesi Manavgat Devlet Hastanesi Muratpaşa Şehit Dr. Atilla Nizam Sağlıklı Hayat Merkezi Konyaaltı Şehit Muhammed Oğuz Kılıç Sağlıklı Hayat Merkezlerinde   Sigara Bırakma Poliklinikleri hizmet vermektedir.

31 Mayıs tarihi,  tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiştir.

Tütün kullanımı, hem kadınlarda hem erkeklerde koroner kalp hastalığı, inme, yüksek tansiyon ve periferik vasküler hastalıklar açısından değiştirilebilir risk faktörlerinin başında gelmektedir. Tütün kullananlarda kalp hastalığı riski, kullanmayanlara göre 2-4, inme riski de 2-3 kat daha fazladır. Bu risk gençler de dahil tüm yaş gruplarını kapsamaktadır. 

Tüm bu riskler göz önünde bulundurularak tütünle mücadele ile bağımlılıktan uzak, sağlıklı nesillerin yetişmesine büyük katkı sağlayacaktır.

Ülkemizde tütünle mücadele alanında yürütülen çalışmalar, 3 temel strateji üzerine kurulmaktadır.   

Çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin tütün ürünlerine başlamalarının önlenmesi,

Tütün ürünü kullananlara bırakmaları için destek sağlanması, 

Öncelikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun tamamının tütün dumanından pasif maruziyetinin önlenmesi.

İlimizde Vatandaşlarımızın tütün dumanından pasif maruziyetini önlemek ve temiz hava soluma hakkını korumak amacıyla 4207 saylı Kanun kapsamında tütün ürünlerinin kullanımının yasak olduğu yerlere yönelik olarak 7 gün 24 saat denetimler yapılmaktadır. Denetim ekiplerimiz tarafından, belirli bir plan dahilinde gerçekleştirilen rutin denetimlerin yanı sıra,  ALO 184 SABİM Tütün İhbar Hattı ve Yeşil Dedektör Mobil uygulaması üzerinden gelen ihbarlara yönelik de denetimler sürdürülmektedir.

Yürütülen koruma ve önleme çalışmalarının yanı sıra tütün ürünü kullanan bireyler bırakmaları için teşvik edilmekte ve bırakmak isteyenlere ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla destek sağlanmaktadır. Sigara Bırakma Polikliniklerinde sigarayı bırakmaya karar vermiş kişilere danışma ve destek hizmetleri doğrudan verilmekte, kişiye uygun tedavi yöntemi ile kişi takipleri yapılmaktadır.

İlimizde;

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi 

Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Merkezi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi

Atatürk Devlet Hastanesi

Kemer Devlet Hastanesi

Kepez Devlet Hastanesi

Kepez Sağlıklı Hayat Merkezi

Kumluca Devlet Hastanesi

Manavgat Devlet Hastanesi

Muratpaşa Şehit Dr. Atilla Nizam Sağlıklı Hayat Merkezi

Konyaaltı Şehit Muhammed Oğuz Kılıç Sağlıklı Hayat Merkezlerinde

 

Sigara Bırakma Poliklinikleri hizmet vermektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.