İbradı’da Gastronomi Rüzgârı: AGP’den Yöresel Lezzetlere Vefa Toplantısı

Gündem (Antalya Haber Takip ) - Antalya Haber Takip | 13.06.2025 - 19:43, Güncelleme: 13.06.2025 - 19:43 7111+ kez okundu.
 

İbradı’da Gastronomi Rüzgârı: AGP’den Yöresel Lezzetlere Vefa Toplantısı

Antalya Gastronomi Platformu (AGP), Antalya’nın unutulmaya yüz tutmuş yöresel ürünlerini gün yüzüne çıkarmaya yönelik çalışmalarına İbradı ilçesinde düzenlenen Haziran ayı gastronomi toplantısı ile devam etti.
antalyahabertakip.com - YÜciTA ve AGP Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ile Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi (AciMER) Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zanbak öncülüğünde gerçekleştirilen toplantı, İbradı Belediye Başkanı Hatice Sekmen’in ev sahipliğinde Torosların gizemli coğrafyasında yapıldı. Yöresel Ürünler Sahne Aldı Toplantıya Vali Yardımcısı Hulusi Arat, Akseki Kaymakamı Saliha Karataş, mahalle muhtarları, akademisyenler ve gastronomi uzmanları katıldı. Yöreye özgü lezzetlerin sunulduğu toplantıda Başkan Hatice Sekmen, katılımcılara İbradı Holuşkası, Ekşi Tarhana, Tatlı Tarhana, Sütlü Bulgur, Keçi Peyniri, Enek Pekmezi, Keçi Yoğurdu, Çöğre Ezmesi, İbradı Baklavası ve Yayla Sumağı gibi zengin yerel ürünleri tanıttı. Coğrafi İşaretler İçin İlk Adım Atıldı Başkan Sekmen, AGP ve AciMER öncülüğünde yapılan tanıtım çalışmaları kapsamında yöre ürünlerinin coğrafi işaret tescili için gerekli sürecin başlatıldığını ifade etti. Tanıtımı yapılan ürünler arasında İbradı Adaçayı, Mor Kekiği, Çalbası, Zahteri ve Acı Çayı da bulunuyor. Başkan Sekmen’den El Emeği Lezzetler Toplantıya katılanlara kendi elleriyle hazırladığı baharatlı tarhana, patlıcan ve biber dolması, reyhan şerbeti ve baklava ikram eden Başkan Hatice Sekmen, “Bu lezzetlerin tanıtımı İbradı’nın kültürel değerlerinin korunması ve turizmin çeşitlendirilmesi adına büyük önem taşıyor” dedi. 1200 Yıllık Kestane Ağacına Ziyaret Toplantı sonrası AGP üyeleri ve konuklar, Başkan Sekmen rehberliğinde İbradı'nın 1200 yıllık Arapastık Kestane Ağacı başta olmak üzere Altınbeşik Mağarası ve diğer tarihi mekânları ziyaret etti. AGP’nin İbradı toplantısı, hem yerel kalkınma hem de gastronomi turizminin güçlendirilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendirildi. Coğrafi işaret tescil süreçlerinin ise önümüzdeki dönemde ilgili kurumlarca sonuçlandırılması bekleniyor.
Antalya Gastronomi Platformu (AGP), Antalya’nın unutulmaya yüz tutmuş yöresel ürünlerini gün yüzüne çıkarmaya yönelik çalışmalarına İbradı ilçesinde düzenlenen Haziran ayı gastronomi toplantısı ile devam etti.

antalyahabertakip.com - YÜciTA ve AGP Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ile Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi (AciMER) Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zanbak öncülüğünde gerçekleştirilen toplantı, İbradı Belediye Başkanı Hatice Sekmen’in ev sahipliğinde Torosların gizemli coğrafyasında yapıldı.

Yöresel Ürünler Sahne Aldı

Toplantıya Vali Yardımcısı Hulusi Arat, Akseki Kaymakamı Saliha Karataş, mahalle muhtarları, akademisyenler ve gastronomi uzmanları katıldı. Yöreye özgü lezzetlerin sunulduğu toplantıda Başkan Hatice Sekmen, katılımcılara İbradı Holuşkası, Ekşi Tarhana, Tatlı Tarhana, Sütlü Bulgur, Keçi Peyniri, Enek Pekmezi, Keçi Yoğurdu, Çöğre Ezmesi, İbradı Baklavası ve Yayla Sumağı gibi zengin yerel ürünleri tanıttı.

Coğrafi İşaretler İçin İlk Adım Atıldı

Başkan Sekmen, AGP ve AciMER öncülüğünde yapılan tanıtım çalışmaları kapsamında yöre ürünlerinin coğrafi işaret tescili için gerekli sürecin başlatıldığını ifade etti. Tanıtımı yapılan ürünler arasında İbradı Adaçayı, Mor Kekiği, Çalbası, Zahteri ve Acı Çayı da bulunuyor.

Başkan Sekmen’den El Emeği Lezzetler

Toplantıya katılanlara kendi elleriyle hazırladığı baharatlı tarhana, patlıcan ve biber dolması, reyhan şerbeti ve baklava ikram eden Başkan Hatice Sekmen, “Bu lezzetlerin tanıtımı İbradı’nın kültürel değerlerinin korunması ve turizmin çeşitlendirilmesi adına büyük önem taşıyor” dedi.

1200 Yıllık Kestane Ağacına Ziyaret

Toplantı sonrası AGP üyeleri ve konuklar, Başkan Sekmen rehberliğinde İbradı'nın 1200 yıllık Arapastık Kestane Ağacı başta olmak üzere Altınbeşik Mağarası ve diğer tarihi mekânları ziyaret etti.

AGP’nin İbradı toplantısı, hem yerel kalkınma hem de gastronomi turizminin güçlendirilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendirildi. Coğrafi işaret tescil süreçlerinin ise önümüzdeki dönemde ilgili kurumlarca sonuçlandırılması bekleniyor.

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
ddenen