Koru Sahili İçin Hukuki Mücadele Başladı: "Deniz Kaplumbağaları ve Akdeniz Foklarının Yaşam Alanı Ranta Kurban Edilemez"

Asayiş (Antalya Haber Takip ) - Antalya Haber Takip | 19.06.2025 - 19:55, Güncelleme: 19.06.2025 - 19:55 5795 kez okundu.
 

Koru Sahili İçin Hukuki Mücadele Başladı: "Deniz Kaplumbağaları ve Akdeniz Foklarının Yaşam Alanı Ranta Kurban Edilemez"

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde bulunan ve nesli tükenme tehlikesi altındaki Caretta Caretta deniz kaplumbağaları ile Akdeniz foklarının doğal yaşam alanı olan Koru Sahili, yeni bir turizm yatırımına açılma tehlikesiyle karşı karşıya. Antalya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararı, tepkilere ve hukuki mücadeleye yol açtı.
antalyahabertakip.com - 89 Odalı Turizm Tesisi Planı ve ÇED Muafiyeti Antalya Valiliği, Gazipaşa Koru Mahallesi’nde 2128 ada 3 parsel üzerinde yapılması planlanan 89 oda, 194 yatak kapasiteli turizm konaklama tesisi için, 12 Mayıs 2025 tarihli yazısıyla “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı verdi. Kararın dayanağı, tesisin 250 yatak kapasitesinin altında kalması oldu. Ancak bu karar, bölgenin hassas ekolojik yapısı göz önüne alındığında büyük tepki çekti. Uluslararası Sözleşmelerle Korunan Alan Göz Ardı Edildi Koru Sahili, Akdeniz’de deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı 17 merkezden biri olmasının yanı sıra, Akdeniz foklarının da doğal yaşam alanı olarak uluslararası sözleşmelerle koruma altında. Aynı zamanda dünyada nadir görülen doğal havuzlarıyla tanınıyor. Kireç kristallerinin çakılları birleştirmesiyle oluşan bu havuzlar, kendi kendini filtre edebilen doğal bir arıtma sistemi işlevi görüyor. Anayasa ve Kıyı Kanunu Hatırlatıldı Planlanan turizm yatırımı ve buna verilen ÇED muafiyeti kararı, Anayasa'nın 43. maddesi ve Kıyı Kanunu’nun 5. ve 6. maddeleri ile açıkça çeliştiği gerekçesiyle eleştiriliyor. Sahilin turistik tesis alanı olarak planlanmasıyla birlikte, halkın denize erişiminin fiilen engelleneceği ve kıyıların varsıl turist gruplarına ayrıcalıklı şekilde tahsis edileceği uyarısı yapılıyor. Tarım Alanları Tehlikede Turizm yatırımlarının arkalarında yer alan örtü altı tarım ve tropikal meyve üretim alanlarının da zamanla yapılaşmaya açılacağı belirtiliyor. Bu sürecin, Serik, Kemer, Alanya ve Manavgat gibi bölgelerde yaşandığı, tarım topraklarının hızla yok olduğu örneklerle vurgulanıyor. Mimarlar Odası ve Vatandaşlar Davayı Açtı Tüm bu gerekçelerle, Mimarlar Odası Antalya Şubesi öncülüğünde, Gazipaşa’da yaşayan vatandaşlarla birlikte, ÇED muafiyeti kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için yargıya başvuruldu. Dava dilekçesinde, kararın Anayasa, ÇED Yönetmeliği, Uluslararası sözleşmeler ve ilgili mevzuata aykırı olduğu açıkça belirtiliyor. Çevre gönüllüleri ve yerel halk, Koru Sahili’nin hem doğası hem de halkın kıyıya erişimi açısından korunması gereken bir alan olduğunu vurgularken, bölgenin geleceği için verilen bu hukuki mücadele, benzer projelere karşı yürütülecek çevre koruma çabalarına da örnek teşkil ediyor.
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde bulunan ve nesli tükenme tehlikesi altındaki Caretta Caretta deniz kaplumbağaları ile Akdeniz foklarının doğal yaşam alanı olan Koru Sahili, yeni bir turizm yatırımına açılma tehlikesiyle karşı karşıya. Antalya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararı, tepkilere ve hukuki mücadeleye yol açtı.

antalyahabertakip.com - 89 Odalı Turizm Tesisi Planı ve ÇED Muafiyeti

Antalya Valiliği, Gazipaşa Koru Mahallesi’nde 2128 ada 3 parsel üzerinde yapılması planlanan 89 oda, 194 yatak kapasiteli turizm konaklama tesisi için, 12 Mayıs 2025 tarihli yazısıyla “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı verdi. Kararın dayanağı, tesisin 250 yatak kapasitesinin altında kalması oldu. Ancak bu karar, bölgenin hassas ekolojik yapısı göz önüne alındığında büyük tepki çekti.

Uluslararası Sözleşmelerle Korunan Alan Göz Ardı Edildi

Koru Sahili, Akdeniz’de deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı 17 merkezden biri olmasının yanı sıra, Akdeniz foklarının da doğal yaşam alanı olarak uluslararası sözleşmelerle koruma altında. Aynı zamanda dünyada nadir görülen doğal havuzlarıyla tanınıyor. Kireç kristallerinin çakılları birleştirmesiyle oluşan bu havuzlar, kendi kendini filtre edebilen doğal bir arıtma sistemi işlevi görüyor.

Anayasa ve Kıyı Kanunu Hatırlatıldı

Planlanan turizm yatırımı ve buna verilen ÇED muafiyeti kararı, Anayasa'nın 43. maddesi ve Kıyı Kanunu’nun 5. ve 6. maddeleri ile açıkça çeliştiği gerekçesiyle eleştiriliyor. Sahilin turistik tesis alanı olarak planlanmasıyla birlikte, halkın denize erişiminin fiilen engelleneceği ve kıyıların varsıl turist gruplarına ayrıcalıklı şekilde tahsis edileceği uyarısı yapılıyor.

Tarım Alanları Tehlikede

Turizm yatırımlarının arkalarında yer alan örtü altı tarım ve tropikal meyve üretim alanlarının da zamanla yapılaşmaya açılacağı belirtiliyor. Bu sürecin, Serik, Kemer, Alanya ve Manavgat gibi bölgelerde yaşandığı, tarım topraklarının hızla yok olduğu örneklerle vurgulanıyor.

Mimarlar Odası ve Vatandaşlar Davayı Açtı

Tüm bu gerekçelerle, Mimarlar Odası Antalya Şubesi öncülüğünde, Gazipaşa’da yaşayan vatandaşlarla birlikte, ÇED muafiyeti kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için yargıya başvuruldu. Dava dilekçesinde, kararın Anayasa, ÇED Yönetmeliği, Uluslararası sözleşmeler ve ilgili mevzuata aykırı olduğu açıkça belirtiliyor.

Çevre gönüllüleri ve yerel halk, Koru Sahili’nin hem doğası hem de halkın kıyıya erişimi açısından korunması gereken bir alan olduğunu vurgularken, bölgenin geleceği için verilen bu hukuki mücadele, benzer projelere karşı yürütülecek çevre koruma çabalarına da örnek teşkil ediyor.

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
ddenen