Mimarlık Hizmetleri Sınırlarının Alt Disiplinlerce Paylaşımı Kabul Edilemez

Asayiş 06.01.2022 - 20:45, Güncelleme: 16.11.2022 - 03:02 2444+ kez okundu.
 

Mimarlık Hizmetleri Sınırlarının Alt Disiplinlerce Paylaşımı Kabul Edilemez

Belirli bir yapı grubunda sadece eğitimli Mekân Tasarımcılarının yapacağı hizmet önerisi henüz Mimarlık Meslek Yasası çıkmamışken süreci olumsuz etkilemekte ve mesleğimizi tehlikeli bir yola sokmaktadır.
Belirli bir yapı grubunda sadece eğitimli Mekân Tasarımcılarının yapacağı hizmet önerisi henüz Mimarlık Meslek Yasası çıkmamışken süreci olumsuz etkilemekte ve mesleğimizi tehlikeli bir yola sokmaktadır. Tıp, Hukuk gibi toplum sağlığını doğrudan etkileyen ana mesleklerden olan Mimarlığın haklarını zedeleyici bir öneri olarak algılanmaktadır. İstenilenin dünyada hiçbir ülkede karşılığı yoktur. Mimarlık Mesleği ülkemizde Uluslararası düzeyde Bern Sözleşmesi ile tanınan bir alandır. Yapı ruhsatlarında lisans sahibi olan tasarımcı sadece mimardır. Mimarlık bir bütündür. İçi dışı diye bir ayrım yapılamaz. Bir yapı tasarımının Mimari ve mekân tasarımından mimar sorumludur. Mekân Tasarımcısı Mimarın izni veya kontrolünde çalışan talebe yönelik bir alt tasarım disiplinidir. Tefriş, dekorasyon, aydınlatma, mobilya gibi daha detay ve spesifik renk-malzeme bilgisi gerektiren bir uzmanlık veya yetkinliktir. “Interior Designer” eğitim görmüş Mekân Tasarımcısıdır. Kimi kurumsal firmalar, otel, hastane, alışveriş merkezi, ofis ve ticaret merkezleri; büyük veya küçük ölçekte bir mekânın içinin tasarımı veya tadilatı konusunda mal sahibi Mekan Tasarımcısı talebini ya baştan veya daha sonra müellif mimar ile yaptığı sözleşme veya uzlaşmada koyar. Hatta birçok marka otel, hastane, avm vb. detaylı mekân tasarımı konusunda yetkin ve tecrübeli bir mimarı veya mekân tasarımcısını baştan şart koşar. Bu nitelikte yapıların yatırımcısı veya mimarı ayrıca asansör, cephe tasarımı, yangın, yalıtım vb. konularında da danışmanlık ve proje hizmeti de alır. Müellif Mimar tüm proje koordinasyonunu yapar ve alt proje gruplarından o sorumludur. Yatırımcı tarafından mekân tasarımcısı talep edilmedikçe Müellif Mimar kendi bünyesinde mekân tasarımı yaparak da süreci tamamlayabilir. Buna tek yetkisi ve lisansı olan sadece mimardır. İsterse mekân tasarımını değiştirme, mimari bütünlüğe aykırı ise reddetme hakkını veya Mekân Tasarımcısı gerekliliğini veya değişimini saklı tutar. Aksi halde yasal hüküm gibi zorlamalarla bu alan gelişmez. Aksine meslek örgütleri arasında yasal bir kaos yaşanır. Mimar veya Mekân Tasarımcısı sonuçta ortaya çıkan ürünü birlikte veya ayrı basında neşreder ve yayınlar. Fikir ve sanat eserleri kanununa göre özgün tasarımların basım yayın telif hakkı zaten tasarlayanındır. Belirli bir yapı grubunda sadece Mekân Tasarımcısının yaptığı hizmet önerisi, yapılan mimari yarışma projelerini, şimdiye kadar birçok profesyonel mimarlık ofisinin İç mekan tasarımcısı olmadan tasarladığı mekan düzenlemelerini hiçe saymaktadır. Dünyada örnek ve karşılık bulunamayacağı bile bile yapılan bu girişimi kınıyor, teklifi bütünüyle reddediyoruz. Mimar mekân düzenlemesi yapar, Mekân Tasarımcısı Mimarlık yapamaz. Mimarlar Odası Antalya Şubesi 18. Dönem Yönetim Kurulu
Belirli bir yapı grubunda sadece eğitimli Mekân Tasarımcılarının yapacağı hizmet önerisi henüz Mimarlık Meslek Yasası çıkmamışken süreci olumsuz etkilemekte ve mesleğimizi tehlikeli bir yola sokmaktadır.

Belirli bir yapı grubunda sadece eğitimli Mekân Tasarımcılarının yapacağı hizmet önerisi henüz Mimarlık Meslek Yasası çıkmamışken süreci olumsuz etkilemekte ve mesleğimizi tehlikeli bir yola sokmaktadır. Tıp, Hukuk gibi toplum sağlığını doğrudan etkileyen ana mesleklerden olan Mimarlığın haklarını zedeleyici bir öneri olarak algılanmaktadır. İstenilenin dünyada hiçbir ülkede karşılığı yoktur.

Mimarlık Mesleği ülkemizde Uluslararası düzeyde Bern Sözleşmesi ile tanınan bir alandır. Yapı ruhsatlarında lisans sahibi olan tasarımcı sadece mimardır. Mimarlık bir bütündür. İçi dışı diye bir ayrım yapılamaz. Bir yapı tasarımının Mimari ve mekân tasarımından mimar sorumludur. Mekân Tasarımcısı Mimarın izni veya kontrolünde çalışan talebe yönelik bir alt tasarım disiplinidir. Tefriş, dekorasyon, aydınlatma, mobilya gibi daha detay ve spesifik renk-malzeme bilgisi gerektiren bir uzmanlık veya yetkinliktir. “Interior Designer” eğitim görmüş Mekân Tasarımcısıdır.

Kimi kurumsal firmalar, otel, hastane, alışveriş merkezi, ofis ve ticaret merkezleri; büyük veya küçük ölçekte bir mekânın içinin tasarımı veya tadilatı konusunda mal sahibi Mekan Tasarımcısı talebini ya baştan veya daha sonra müellif mimar ile yaptığı sözleşme veya uzlaşmada koyar. Hatta birçok marka otel, hastane, avm vb. detaylı mekân tasarımı konusunda yetkin ve tecrübeli bir mimarı veya mekân tasarımcısını baştan şart koşar. Bu nitelikte yapıların yatırımcısı veya mimarı ayrıca asansör, cephe tasarımı, yangın, yalıtım vb. konularında da danışmanlık ve proje hizmeti de alır. Müellif Mimar tüm proje koordinasyonunu yapar ve alt proje gruplarından o sorumludur.

Yatırımcı tarafından mekân tasarımcısı talep edilmedikçe Müellif Mimar kendi bünyesinde mekân tasarımı yaparak da süreci tamamlayabilir. Buna tek yetkisi ve lisansı olan sadece mimardır. İsterse mekân tasarımını değiştirme, mimari bütünlüğe aykırı ise reddetme hakkını veya Mekân Tasarımcısı gerekliliğini veya değişimini saklı tutar. Aksi halde yasal hüküm gibi zorlamalarla bu alan gelişmez. Aksine meslek örgütleri arasında yasal bir kaos yaşanır.

Mimar veya Mekân Tasarımcısı sonuçta ortaya çıkan ürünü birlikte veya ayrı basında neşreder ve yayınlar. Fikir ve sanat eserleri kanununa göre özgün tasarımların basım yayın telif hakkı zaten tasarlayanındır.

Belirli bir yapı grubunda sadece Mekân Tasarımcısının yaptığı hizmet önerisi, yapılan mimari yarışma projelerini, şimdiye kadar birçok profesyonel mimarlık ofisinin İç mekan tasarımcısı olmadan tasarladığı mekan düzenlemelerini hiçe saymaktadır. Dünyada örnek ve karşılık bulunamayacağı bile bile yapılan bu girişimi kınıyor, teklifi bütünüyle reddediyoruz. Mimar mekân düzenlemesi yapar, Mekân Tasarımcısı Mimarlık yapamaz.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi 18. Dönem Yönetim Kurulu

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.