Ali TONGÜLÜS
Köşe Yazarı
Ali TONGÜLÜS
 

Hani Uygar(!) Batıda ‘Sansür’ Yoktu?

Çağdaşı, çağdışı olanı, ilericisi, gericisi, yobazı, aydını, doğuda, batıda, kuzeyde, güneyde yer alan bütün ülkelerde.. Gazete, dergi, bülten, internet, televizyon, radyo yayını yapılan her yerde, spor kulüplerinde bile.. Türkiye hariç, basın “özgür” değildir, insanlar hiç “özgür” değildir.. … Niye Türkiye hariç? ABD, İngiltere ve diğer Avrupa ile gelişmiş bütün ülkelerde “elinizde resmi bir belge” olmadan birine bir şey söylerseniz, yazarsanız, hatta ima dahi ederseniz, yandınız.. Elinizde bir belge olsa bile.. Ülkeyi yönetenlerin ve hakim güçlerin çıkarına aykırı bir şey yazdınız-çizdiniz veya konuştunuz, yine yandınız.. O an itibariyle yayın kuruluşunun varlığı veya kişinin meslek hayatı biter.. … Örnek mi istiyorsunuz? … 1- Birkaç gün önce.. İngiliz The Guardian gazetesi 40 yılı aşkın süredir görev yapan karikatüristi Steve Bell’i işten kovdu.. Niye biliyor musunuz? Karikatürist Bell, İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu’yu İngiltere yönetiminin hoşuna gitmeyen bir şekilde çizdiği için.. Hani Batı’da “basına sansür” yoktu? … 2- Yine  birkaç gün önce.. Almanya Bundesliga ekibi Mainz 05, “Filistin'e destek” paylaşımında bulunan Hollandalı oyuncusu Anwar El Ghazi'nin sözleşmesini feshettiğini açıkladı.. Gerekçe olarak da, “Kulübün, iki ülke arasındaki çatışmaya dair tarafsız bir noktada durduğu” açıklaması yaptı.. Yahu adam, Mainz kulübü ya da Almanya devleti adına bir açıklama yapmıyor ki; “kendi fikrini” belirtiyor.. Hani Batı ‘da “fikir özgürlüğü” vardı? … Anladınız değil mi? Türkiye dışındaki bütün ülkelerde basın ancak, “gücü elinde bulunduranların izin verdiği ölçüde” özgürdür.. İnsanlar “kişisel fikirlerini” öyle uluorta belirtemezler.. … Türkiye’de ise.. Adamın ettiği hakaretler, yalanlar, iftiralar bile “fikir özgürlüğü” olarak niteleniyor.. TV yayınlarını izleyin, gazete ve dergileri, internet gazetelerini, sosyal medyayı takip edin, “herkes herkese canının istediği gibi” sallıyor.. Salladıklarıyla da kalıyor.. Biz mi yanlışız, onlar mı yanlış, anlayan beri gelsin.. … “Batı hayranı kitle”nin bunlara bir diyeceği olur mu acaba?
Ekleme Tarihi: 19 Ekim 2023 - Perşembe

Hani Uygar(!) Batıda ‘Sansür’ Yoktu?

Çağdaşı, çağdışı olanı, ilericisi, gericisi, yobazı, aydını, doğuda, batıda, kuzeyde, güneyde yer alan bütün ülkelerde..

Gazete, dergi, bülten, internet, televizyon, radyo yayını yapılan her yerde, spor kulüplerinde bile..

Türkiye hariç, basın “özgür” değildir, insanlar hiç “özgür” değildir..

Niye Türkiye hariç?

ABD, İngiltere ve diğer Avrupa ile gelişmiş bütün ülkelerde “elinizde resmi bir belge” olmadan birine bir şey söylerseniz, yazarsanız, hatta ima dahi ederseniz, yandınız..

Elinizde bir belge olsa bile..

Ülkeyi yönetenlerin ve hakim güçlerin çıkarına aykırı bir şey yazdınız-çizdiniz veya konuştunuz, yine yandınız..

O an itibariyle yayın kuruluşunun varlığı veya kişinin meslek hayatı biter..

Örnek mi istiyorsunuz?

1- Birkaç gün önce..

İngiliz The Guardian gazetesi 40 yılı aşkın süredir görev yapan karikatüristi Steve Bell’i işten kovdu..

Niye biliyor musunuz?

Karikatürist Bell, İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu’yu İngiltere yönetiminin hoşuna gitmeyen bir şekilde çizdiği için..

Hani Batı’da “basına sansür” yoktu?

2- Yine  birkaç gün önce..

Almanya Bundesliga ekibi Mainz 05, “Filistin'e destek” paylaşımında bulunan Hollandalı oyuncusu Anwar El Ghazi'nin sözleşmesini feshettiğini açıkladı..

Gerekçe olarak da, “Kulübün, iki ülke arasındaki çatışmaya dair tarafsız bir noktada durduğu” açıklaması yaptı..

Yahu adam, Mainz kulübü ya da Almanya devleti adına bir açıklama yapmıyor ki; “kendi fikrini” belirtiyor..

Hani Batı ‘da “fikir özgürlüğü” vardı?

Anladınız değil mi?

Türkiye dışındaki bütün ülkelerde basın ancak, “gücü elinde bulunduranların izin verdiği ölçüde” özgürdür..

İnsanlar “kişisel fikirlerini” öyle uluorta belirtemezler..

Türkiye’de ise..

Adamın ettiği hakaretler, yalanlar, iftiralar bile “fikir özgürlüğü” olarak niteleniyor..

TV yayınlarını izleyin, gazete ve dergileri, internet gazetelerini, sosyal medyayı takip edin, “herkes herkese canının istediği gibi” sallıyor..

Salladıklarıyla da kalıyor..

Biz mi yanlışız, onlar mı yanlış, anlayan beri gelsin..

“Batı hayranı kitle”nin bunlara bir diyeceği olur mu acaba?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve antalyahabertakip.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.