Merhabalar,
Öncelikle “kurban bayramı”nızı kutlar, bir doğa cenneti olan ülkemiz için “liyakat, etik, hukuk, adalet, demokrasi, özgürlükler” vb. yeşerdiği yıllar dilerim!
Türkiye’de üniversitelerde akademik liyakata göre atamaların veya yükseltmelerin yapılmadığına dair, geleneksel ve sosyal medya ve/veya tandık akademisyenlerden, sık sık iddialara rastlamaktayız!...
Bu iddianın doğruluğunu en azından içinde yaşadığımız şehirde, hemen yanı başımızda bulunan bir örnek üzerinden, Akdeniz Üniversitesi, ilgili somut, objektif veriler ışığında doğrulayıp-yanlışlamak mümkün olacağını düşündüm!…
Şayet doğru yorumluyor isem, üniversitelere yönetici atamak için en önemli “gerekli veya zorunlu minimum ön koşulları”ndan biri “akademik liyakat” olması gerektiği kanaatindeyimdir! Aksi halde, akademik nitelikleri yok, düşük ise, ilgili yöneticide “vizyoner” özelliklere sahip değil demektir! Bu durumda ilgili yöneticiden nasıl bir kamu yararı sağlanabilir ki? Buna bir de “hukuk” ve “etik” ilkelere göre hareket etmeme riski de eklenir ise, durum çok daha vahim hal alabilir!...
Şayet “doğru” olarak tespit edebildiysem, aşağıdaki tabloda Akdeniz Üniversitesi “fakülteleri” aktif görev yapan dekanların WOS’taki (Web of Science, yani uluslarası en üst düzeydeki saygın/nitelikli dergilerin yer aldığı bir “online akademik platform”) yayınları ve aldıkları atıflar yer almaktadır (100 ve üzeri atıflar “yeşil” renkte, 50-99 arası “mavi,” 0-49 arası ise “kırmızı” renklidir).
Fakülteler düzeyinde bakıldığında, yayınlarına en çok “atıf alan” “dekanlar”ın en başta Tıp (547), bunu Ziraat (472), Diş Hekimliği (400), Sağlık Bilimleri (367), Fen Fakültesinde (353) olup, bunları diğer fakülteler takip etmektedirler. En düşük yayın yapanlar ise şöyledir: Mimarlık (18), İİBF (13), Eğitim (6), İletişim (3), Edebiyat (3), Hukuk (1), Serik İşletme (0), Yabancı Diller Y.O. (0), Antalya Devlet Konservatuarı (0), Güzel Sanatlar (0) ve İlahiyat’tır!!
En çarpıcı olanı, 8 Fakülte dekanlarının yayın sayıları ya “1” veya “0”dır (yer darlığından dolayı, diğerlerini okuyucularımın yorumuna bırakıyorum!...)! “Nazar değimesin!!!”...
Özetle, nitelikli yayınlar konusunda özellikle “iktisadi-idari, eğitim, iletişim, edebiyat, hukuk, işletme, yabancı diller, sanat, ilahiyat” fakültesi dekanları çok yetersiz görünmektedirler!!!
Şayet daha kaliteli bir araştırma üniversitesi planlanıyor ise, Akdeniz Üniversitesi’nin acilen “zayıf yönlerini” güçlendirmesi gerektiği kanaatindeyim!... Bir Antalya sevdalısı olarak temennim budur!
Esen kalınız!
NOT: Türkiye’deki üniversite rektörlerinin güncel akademik performansı için: https://www.antalyagundem.com.tr/akdeniz-universitesi-cok-geride-kaldi-ozlenen-hocaya-soguk-dus-202-rektorun-yer-aldigi-listede-178-oldu